Op de fiets voor diabetescentrum

PAPA RIJDT PARIJS ROUBAIX ALS DANK VOOR STEUN AAN DOCHTER

Papa Mario Van Petegem met zijn dochter Alani (14) op de atletiekpiste van AC Meetjesland in Maldegem, waar Alani regelmatig traint.
Foto JSA Papa Mario Van Petegem met zijn dochter Alani (14) op de atletiekpiste van AC Meetjesland in Maldegem, waar Alani regelmatig traint.
Mario Van Petegem uit Boekhoute rijdt volgende maand de wielerklassieker Parijs-Roubaix en hij doet dat met een goede reden. Hij laat zich sponsoren en wil de opbrengst schenken aan de Vlaamse Diabetescentra voor Kinderen en Adolescenten (VDKA). "Toen mijn dochter vorig jaar diabetes kreeg, hebben die mensen veel voor ons gedaan. Tijd om iets terug te doen!"

Negen maanden geleden kreeg dochter Alani Van Petegem (14) te horen dat ze suikerziekte had. Voor de opgroeiende tiener stond de wereld even stil. "Ik heb diabetes type 1, waardoor mijn lichaam niet meer zelf insuline aanmaakt", vertelt Alani. "Ik kan dus niet anders dan een paar keer per dag zelf insuline inspuiten. De dag van de diagnose was een echte ramp. Ik wist heel even niet meer hoe het verder moest met mijn jonge leventje. Maar de mensen van de VDKA hebben mij ongelooflijk goed geholpen. Ik heb mijn leven helemaal moeten omgooien en moet nu constant eten afwegen en rekenen hoeveel koolhydraten er in mijn eten zitten. Zeker voor een wedstrijd of training op de atletiekclub moet ik goed mijn suikerwaarden in de gaten houden", zegt Alani. "De eerste weken is dat echt moeilijk. Maar intussen zijn we negen maanden verder en is het leven met diabetes al een beetje routine geworden. Klagen zal ik niet vaak doen. Ik heb nu eenmaal diabetes, ik zal er nooit meer van af geraken, dus kan ik er maar beter zo goed mogelijk leren mee leven."

Loodzware kasseien

Alani en haar ouders kregen de voorbije maanden een perfecte begeleiding van het Vlaams Diabetescentrum. "Dank je wel zeggen is niet genoeg, dus wou ik iets anders doen", pikt papa Mario in. "Op 11 april neem ik deel aan de Parijs Roubaix Challenge, een klassieker voor wielertoeristen. Ik wil de 141 kilometer niet zomaar rijden en ga mij laten sponsoren. Natuurlijk is het geen onoverkomelijke afstand, maar in het parcours zitten ook 33 kilometer loodzware kasseien. En als je weet dat ik sinds 2006 geen enkele rit boven de honderd kilometer meer heb gereden, wordt dit toch zwaar. Maar ik wil dit doen: om mijn grenzen te verleggen, mijn dochter te steunen en om de mensen van het Vlaams Diabetescentrum te steunen. Ik ben sinds juli vorig jaar volop aan het trainen. Enkel een griepje heeft mij deze winter even van mijn fiets gehouden. Maar voor de rest zet ik door. Ik zal deze uitdaging aangaan en tot een goed einde brengen."

Sponsors

Mario Van Petegem gaat nu op zoek naar sponsors die 5 euro of een veelvoud daarvan willen geven. "Het is mijn doel om minstens 140 sponsors te vinden, voor elke kilometer één", zegt Mario. "Dan zou ik 700 euro kunnen schenken aan VDKA. Maar het mag natuurlijk ook meer zijn. Die 700 euro is een minimum streefdoel. Maar de mensen van VDKA doen zo'n onschatbaar goed werk, dat elke euro voor hen meer dan welkom is."


Je kan de voorbereidingen van Mario volgen op zijn Facebookpagina 'My challenge for diabetes'. Geld storten kan op BE31 8900 6408 0655, op naam van Mario Van Petegem, met de vermelding 'My challenge for diabetes'.