Kringwinkel slachtoffer van eigen succes

VANAF 2018 NOG SLECHTS TWEE DAGEN OPEN DOOR PERSONEELSTEKORT

Saskia Claeys en Kathleen Rammeloo zijn twee vaste gezichten van de Kringwinkel Assenede en zullen ook in andere winkels ingezet worden.
Foto Joeri Seymortier Saskia Claeys en Kathleen Rammeloo zijn twee vaste gezichten van de Kringwinkel Assenede en zullen ook in andere winkels ingezet worden.
De Kringwinkel van Assenede zal na Nieuwjaar nog maar twee dagen in de week open zijn. Niet omdat de vestiging geen succes is, integendeel. De Kringwinkel Meetjesland draait met haar vijf vestigingen steeds beter, maar moet dat meerwerk met hetzelfde personeel doen. En dat lukt niet meer. Daardoor wordt in Assenede gesnoeid.

De Kringwinkel Meetjesland heeft winkels in Aalter, Eeklo, Maldegem, Assenede en Zomergem. Naar aanleiding van de 'Dag van De Kringwinkel' klonk er in oktober al een nationale noodkreet: de Kringwinkels hebben dringend nood aan extra handjes. Het nijpend personeelsprobleem laat zich nu ook in het Meetjesland voelen. Daarom heeft De Kringwinkel Meetjesland beslist om de winkel in Assenede vanaf januari enkel nog op dinsdag en zaterdag te openen. Inwoners van Assenede kunnen wel nog de hele week beroep doen op de gratis ophaaldienst van De Kringwinkel.

Dinsdag en zaterdag

Het hele verhaal draait ook hier om geld. De Kringwinkel is een gesubsidieerd maatwerkbedrijf en geeft werk aan mensen met minder kansen op de gewone arbeidsmarkt. Het aantal vaste arbeidsplaatsen is door de overheid bepaald en dat aantal stijgt al een hele tijd niet meer. "We blijven meer inzamelen en we blijven meer verkopen. Maar moeten dat dus allemaal steeds met dezelfde mensen doen", zegt afgevaardigd bestuurder Ronny Vandeputte. "Dat onze kringwinkels steeds beter draaien, is natuurlijk goed nieuws, want dat betekent dat steeds meer mensen geven aan de kringwinkel. De groei zit vooral bij onze brengklanten situeert. De milieudoelstelling van 7 kilogram hergebruik per inwoner komt steeds dichterbij, want in het Meetjesland zitten we momenteel al rond de 6 kilogram. Maar tegenover dat positieve groeiverhaal staat ook dat we blijven roeien met dezelfde riemen, terwijl we heel wat extra werkkrachten zouden kunnen gebruiken."


Er zijn bij de Kringwinkel Meetjesland handen te kort, dus moesten keuzes gemaakt worden. Vanaf januari 2018 zullen de Kringwinkel en het brengpunt in Assenede daardoor enkel nog open zijn op dinsdag en zaterdag.

Efficiënter werken

"De centrale verwerkingseenheid in Eeklo neemt de verwerking voor een deel over en de medewerkers krijgen de rest van de week een rol in de andere winkels", zegt Ronny Vandeputte. "De maatregel moet ervoor zorgen dat we overal efficiënter kunnen werken en dat we alles ook werkbaar houden voor onze medewerkers. Want dat is ook onze kerntaak. Wat met de dienstverlening naar de inwoners van Assenede? Die hoeven zich geen zorgen te maken. Onze gratis ophaaldienst blijft op hetzelfde niveau draaien, ook in Assenede. Bovendien zijn er ook nog de textielcontainers waarvan de inwoners gebruik kunnen maken. We hopen natuurlijk dat de mensen uit Assenede en omstreken op woensdag, donderdag en vrijdag gemakkelijk de weg vinden naar de Kringwinkels in Eeklo, Maldegem en Zomergem. Onderzoek bij onze winkelklanten heeft uitgewezen dat dit op vandaag al heel goed loopt, dat maakte onze beslissing iets gemakkelijker want onze doelstellingen mogen niet in het gedrang komen. We blijven het belangrijk vinden dat iedereen zonder al te veel moeite in zijn eigen buurt betaalbare tweedehandsspullen op de kop kan tikken."