Bijna 90 jaar oud en toch nog voor de rechter: “Ze kramen maar wat uit, ik heb niemand aangerand”

De rechtbank van eerste aanleg in Gent.
Wannes Nimmegeers De rechtbank van eerste aanleg in Gent.
Een 89-jarige man moest zich vanmiddag verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent. Het parket van Oost-Vlaanderen vervolgt de bejaarde voor feiten van aanranding tegenover twee dementerende bewoonsters van een rusthuis. Maar daar is volgens de beklaagde niets van aan. “Het zijn pure leugens. Die vrouwen kramen maar wat uit.”

Het was een tafereel dat deze voormiddag menig paar ogen deed opzetten: met gebogen rug zwoegde de tachtiger naar de beklaagdenbank. Op z’n teller staan ondertussen 89 levensjaren. “De Nieuwewandeling (gevangenis in Gent, red.)? Bestel dan maar ineens een begrafenisondernemer.”

“Geen reden tot twijfel”

Het mag dan wel ‘sympathiek’ ogen, de man staat terecht voor zeer zware feiten. Het parket vervolgt hem voor aanranding van de eerbaarheid van twee dementerende bewoonsters. Dat gebeurde vorig jaar in een rusthuis in Assenede. “Een verpleegster was getuige bij een van de voorvallen. Bij het andere incident is het woord tegen woord”, vertelde het Openbaar Ministerie. “Uit verklaringen van de directeur van het woonzorgcentrum bleek wel dat het tweede slachtoffer — ondanks haar dementie — meestal bij de pinken is. Voor ons is er dus geen reden om te twijfelen aan de getuigenissen van die vrouwen.”

“Allemaal leugens”

De beklaagde houdt er een ander verhaal op na. “Ik ben geen leugenaar”, stak hij van wal. “Dat zijn allemaal dementerende vrouwen. Het zijn pure leugens: ze kramen maar wat uit. Dat personeel? Tja, daar moet je ook mee opletten.”

Het parket vorderde een celstraf van 18 maanden met uitstel en hekelde de houding van de man. “Een duidelijk gebrek aan schuldbesef”, aldus de openbare aanklager. De advocaat van de tachtiger meende dat de klachten niet bewezen zijn en vroeg daarom de vrijspraak. Onderliggend pleitte hij voor een straf met probatie-uitstel. “Mijn cliënt beseft niet dat hij iets misdoet. Er is wel degelijk sprake van een zekere problematiek. Ondertussen zit hij in een gespecialiseerd rusthuis in Lievegem. Zij voorzien zorg op maat, waardoor de kans op herval zo goed als onbestaande is. Een straf verbonden aan voorwaarden lijkt me daarom een zinvol alternatief.” Vonnis op 10 oktober.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul van de velde

  Op passen met die 89-jarige man !!! De volgende keer pak hij ze alle 2 in eens en dan spreekt men van een trio meneer de openbare aanklager. En hoe ga je dat dan bestraffen ?

 • dev verslegers

  Peter Janssens is goed, we zullen beginnen met u in de cel te steken. Ik heb namelijk gezien dat u iemand hebt aangerand. Of is het weer van "ja maar ik doe zo'n dingen niet hoor!" Wel, bewijs dat u zo'n dingen niet doet. Veel geluk.

 • Guido De Smaele

  Een werkstraf lijkt hier aangewezen

 • Ivan Gabriels

  Op je oude dag,den deugniet uithangen.....

 • Peter Janssens

  @Paul Clercq: en dan nog het verhaal van een slechte jeugd en 'spijt hebben' en alle criminelen komen vrij. Ze zouden het beter omdraaien: de beschuldigde moet zélf bewijzen dat hij onschuldig is, anders standaard veroordeeld. Ik heb liever wat onschuldige mensen in de cel dan schuldige mensen die nog eens hun gang kunnen gaan met mogelijk nog grotere gevolgen voor de nieuwe slachtoffers.