“Samenleven in een bubbel? Doen wij al jaren!”: WZC Sint-Bernardus Bassevelde heeft leefgroepen van 8 bejaarden

Guy Claeys en Annick Schepens bij twee bewoners in de leefruimte van Sint-Bernardus.
Joeri Seymortier Guy Claeys en Annick Schepens bij twee bewoners in de leefruimte van Sint-Bernardus.
Samenleven in een kleine bubbel is sinds corona het nieuwe normaal. Maar in woonzorgcentrum Sint-Bernardus in Bassevelde doen ze dat al jaren. Bejaarden wonen daar in lange gangen, maar in leefgroepen van maximum acht mensen samen. “Wij doen het vooral voor de huiselijkheid. Maar ook voor de gezondheid wordt dit in woonzorgcentra wellicht de toekomst”, zegt directeur Guy Claeys.

In 2015 nam woonzorgcentrum Sint-Bernardus in Bassevelde de nieuwbouw in gebruik, en toen al werd een nieuw woonsysteem voor de 96 bewoners geïntroduceerd. “We hebben twaalf leefgroepen van elk acht bewoners”, zegt directeur Guy Claeys. “Geen rusthuizen met lange gangen, maar meer het idee van appartementen waar mensen samenleven. Elke leefgroep van acht mensen heeft een inkomhal. We hebben de acht kamers en ook een gezamenlijke woonkamer en keuken. De acht bejaarden leven daar echt samen als een soort familie. Eigenlijk in een bubbel, het nieuwe woord dat nu zoveel gebruikt wordt. Natuurlijk zijn er ook gezamenlijke activiteiten in de grote zaal. Maar die hebben we bij het begin van de coronacrisis meteen stopgezet, zodat de bewoners allemaal in hun bubbel van acht blijven.”

Bij een gewone griep of pakweg darminfecties zie je in veel rusthuizen dat zoiets snel rondgaat op de gang. Ook die zaken kunnen wij door onze kleine leefgroepen veel beter onder controle houden

Annick Schepens

Het systeem van Sint-Bernardus bewijst ook zijn nut in de cijfers. Er zijn daar nog geen coronabesmettingen vastgesteld. “We hebben ondertussen alle bewoners en alle personeelsleden laten testen, en iedereen is negatief”, zegt Annick Schepens, stafmedewerker directie. “Natuurlijk zit daar ook een factor geluk bij, maar toch geloven wij dat het leven in een bubbel daar ook veel mee te maken heeft. Ook voor de coronatijden hebben we dat al gemerkt. Bij een gewone griep of pakweg darminfecties zie je in veel rusthuizen dat zoiets snel rondgaat op de gang. Ook die zaken kunnen wij door onze kleine leefgroepen veel beter onder controle houden.”

De bejaarden leven echt samen, zitten samen in de woonkamer, en leren ook elkaars familie kennen. Wanneer iemand bij een bewoner op bezoek komt, drinkt een andere bewoner vaak een kopje koffie mee

Guy Claeys, directeur

Bij Sint-Bernardus geloven ze dat samenleven in kleine groepen de toekomst wordt in heel wat woonzorgcentra. “Niet alleen voor de gezondheid, maar die vorm van wonen heeft ook veel voordelen op sociaal vlak”, zegt directeur Claeys. “De bejaarden leven echt samen, zitten samen in de woonkamer, en leren ook elkaars familie kennen. Wanneer iemand bij een bewoner op bezoek komt, drinkt een andere bewoner vaak een kopje koffie mee. Dat bezoek is vandaag natuurlijk nog niet toegelaten. We zijn nu wel beginnen experimenteren met een soort van babbelbox. In een gang hebben we twee tafels tegen mekaar gezet, met een plexiglas tussen. Zo kunnen de bezoekers aan één kant zitten, en de bewoners veilig aan de andere kant. Aanraken kan niet, maar de mensen kunnen elkaar wel eens zien en eindelijk nog eens een praatje slaan”, zegt Guy Claeys nog.

Zo ziet de babbelbox in Sint-Bernardus er uit.
Joeri Seymortier Zo ziet de babbelbox in Sint-Bernardus er uit.