"Dit wordt kloppend hart van Bassevelde"

BOUW DORPSHUIS OFFICIEEL VAN START

Burgemeester Philippe De Coninck legt de symbolische eerste steen van het bouwproject.
Anthony Statius Burgemeester Philippe De Coninck legt de symbolische eerste steen van het bouwproject.
De eerste steen van het dorpshuis is gelegd. Begin september 2018 zouden de werken moeten klaar zijn. "Iedere Basseveldenaar zal hier een thuis vinden. Dit is een droom die uitkomt", zegt schepen Alex Meulebroeck (SamenPlus). De nieuwbouw kost 900.000 euro.

Na Assenede, Boekhoute en Oosteeklo heeft ook Bassevelde binnenkort een eigen gemeenschapscentrum. Gisterenochtend gaf de gemeente officieel het startschot van de bouw van het nieuwe dorpshuis. "Net als De Piramide in Assenede, het Dorpshuis in Boekhoute en Ter Walle in Oosteeklo, moet het gebouw in Bassevelde het verenigingsleven nieuwe impulsen geven", zegt schepen van Openbare Werken Alex Meulebroeck (SamenPlus). "In samenwerking met het OCMW komt er ook een sociaal dorpsrestaurant, dat onder andere vereenzaming moet tegengaan. Ook binnenin zal het aan niets ontbreken. Het gebouw beschikt over een polyvalente zaal van 180 vierkante meter - zo groot als onze verouderde parochiezaal - en een aparte foyer van 85 vierkante meter. De polyvalente zaal is uitgerust met keuken, kitchenette en terras. Nog een extra troef is de speelweide achteraan het gebouw. Het dorpshuis wordt vlak naast het oud gemeentehuis gebouwd, en daartussen komt een groene binnentuin."

Dit is hoe de achterzijde van het dorpshuis er zal uitzien.
Anthony Statius Dit is hoe de achterzijde van het dorpshuis er zal uitzien.

Duurzaam

De contouren van het nieuwe dorpshuis zijn al zichtbaar. Burgemeester Philippe De Coninck (SamenPlus) kreeg gisteren de eer om de eerste steen te leggen. "Met het verplaatsen van de oude elektriciteitscabine, die heel het dorp van stroom én telefonie voorzag, hebben we de hoogste horde van het project vorige maand al overwonnen", zegt de burgemeester. "We hebben bewust gekozen voor een modern gebouw, met houten gevel en veel glas. We hebben ook rekening gehouden met het milieu. Dankzij het gebruik van fotovoltaïsche cellen wekt het pand voor een groot deel zijn eigen energie op. Peperduur? Met een totaal prijskaartje van 900.000 euro valt dat mee. Ik zou liever zeggen dat het vooral een duurzaam project is."


Wie kan er allemaal in het dorpshuis terecht? "Iedereen, dit buurthuis wordt het kloppend hart van het cultureel leven, een verzamelhuis voor al onze verenigingen", aldus de burgemeester." Dan blijft er nog één probleem over. "Het vraagstuk van de uitbating", beaamt schepen Meulebroeck. "Het zou een goede zaak zijn mocht het dorpshuis gedragen worden door de verenigingen, maar we zoeken nog de juiste formule. Het zou fantastisch zijn mochten we het gebouw kunnen openen tijdens de septemberkermis in het eerste weekend van september 2018."