Schapen sterven van ontbering in weide

Tim Lengeler bij twee schapen die nog niet door de wolvlieg werden getroffen. Het linkse schaap heeft duidelijk ook een scheerbeurt nodig. Rechts: enkele botten en een schedel die in de weide liggen.
Mozkito Tim Lengeler bij twee schapen die nog niet door de wolvlieg werden getroffen. Het linkse schaap heeft duidelijk ook een scheerbeurt nodig. Rechts: enkele botten en een schedel die in de weide liggen.
In een weide langs de Kruisborreweg zijn in de voorbije maanden zeven schapen gestorven van ontbering. De dieren hebben er geen water en lijden onder de gevreesde wolvlieg.

Op de bewuste weide, vlakbij de bekende Kruisborrekapel, graasden begin dit jaar nog tien schapen. Vandaag zijn dat er nog drie. Ze hebben geen toegang tot water en de oudste dieren werden al zeker twee jaar niet meer geschoren. De dikke wol is ook nog eens het favoriete terrein van de wolvlieg, of de groene vleesvlieg. Die legt eitjes in de wol, waarna de larven hun slachtoffer levend opeten.


Gemeenteraadslid Tim Lengeler (N-VA) kan het niet meer aanzien en wil dat overheid en politie ingrijpen. Hij dient zelf ook een klacht in tegen de eigenaar. "Heel wat buren hebben me over deze dierenmishandeling aangesproken", zegt Lengeler. "Ik heb contact opgenomen met de politie en heb ook al contact gehad met de Ark van Pollare, een organisatie die weidedieren opvangt. Maar zolang zij van de politie geen toestemming krijgen, mogen ze de dieren niet komen ophalen."


Volgens Lengeler stierven er in de voorbije maanden al verschillende schapen. "Onder de bomen ligt de wegrottende pels van een schaap", weet hij. "De dieren crepeerden in die wei. Een boer die het gras kwam maaien, vreest dat hij een aantal van die karkassen mee door de maaier gehaald heeft. En dat zou best kunnen, want in de weide liggen skeletten en schedels van schapen."

Mozkito

Dierenpolitie

Het gemeentebestuur zelf kan weinig ondernemen. "Maar de gemeente zou zich wel eens kunnen beraden over de oprichting van een dierenpolitie, zoals dat ook in Ninove al gebeurd is", meent Lengeler. "De wijkagente is intussen al gealarmeerd en zij nam contact op met de eigenaar. Hier moet dringend worden ingegrepen. De drie dieren die hier nu nog lopen, dreigen anders ook te sterven."


De eigenaar zelf bleek gisteren niet bereikbaar voor een reactie. Volgens buren sukkelt de man met zijn gezondheid. (WDS)