Restauratiewerken in stokoud 't Smiske

MINI-CONCERTGEBOUW IN OUDE SMIDSE WORDT COMFORTABELER GEMAAKT

Vrijwilligers Louis Lombaert, Reinout Keymolen en Etienne Keymolen samen aan de slag in 't Smiske.
Foto Mozkito Vrijwilligers Louis Lombaert, Reinout Keymolen en Etienne Keymolen samen aan de slag in 't Smiske.
Kleinkunstencentrum 't Smiske in Asse heropent volgend weekend de deuren na een grondige restauratie. De verbouwingen kostten 100.000 euro. De voormalige smidse, vaste honk voor tal van kleinkunstartiesten, wordt dankzij de nakende afbraak van enkele oude gebouwen meteen ook toegankelijk vanop de Hopmarkt.

De oudste delen van 't Smiske dateren van de 19de eeuw maar pas sinds 2000 wordt het gebouw gebruikt als mini-concertruimte. De oorspronkelijke muren en de oude haard van de smidse bleven bewaard. In 2010 deed de familie Keymolen, die eigenaar is van het gebouw, een eerste poging om het kleinkunstencentrum aan te passen aan de hedendaagse normen.


"Maar deze keer gingen we grondiger tewerk", zeggen Etienne Keymolen en zijn zoon Reinout. "We wilden 't Smiske vooral comfortabeler maken. De luchtblazer maakte zo veel lawaai dat we hem tijdens een optreden moesten stilleggen. Maar dan kregen de bezoekers het te koud. Ook de open haard hebben we aangepakt. Het haardvuur was heel gezellig maar veroorzaakte veel stof en gaf te weinig warmte."

"Ons patrimonium"

De verbouwingswerken aan ''t Smiske kostten 100.000 euro. Vijfentwintig procent van de factuur wordt betaald door de vzw 't Smiske die het kleinkunstencentrum beheert. De overige 75 procent wordt opgehoest door Etienne Keymolen. "Dit is ons patrimonium, dus moeten we onze verantwoordelijkheid nemen", vertelt Etienne. "Ofwel liet ik de oude smids in verval, ofwel herwaardeerden we het gebouw. We hebben gekozen voor de tweede optie. Bovendien brengt het geld bij de bank toch niets op. Dan kunnen we maar beter investeren in ons eigen vastgoed."

Vrijwilligers

De vernieuwingen aan 't Smiske zijn opmerkelijk. Er komt een nieuwe inkomhal, de toiletten werden uitgebroken en helemaal vernieuwd. De oude plankenvloer werd opgebroken en vervangen door een nieuwe vloer in beton.


De hele zaak werd ook grondig geïsoleerd. De oude muren werden ook geïnjecteerd met een speciale gel om het vocht tegen te houden. En er werd centrale verwarming geïnstalleerd.


"Een bevriend architect heeft de werken professioneel begeleid en verder werken we vooral met vrijwilligers", weet Reinout. "We willen de oorspronkelijke ziel van de smidse en van ons concertgebouwtje zo goed mogelijk bewaren. Daarom behouden we ook de originele contouren van het gebouw. Het podium blijft op dezelfde plaats als vroeger staan."


De werkzaamheden in 't Smiske gingen in juli van start. Volgend weekend heropent het kleinkunstencentrum plechtig de deuren met optredens van onder meer Cecilia, Wim Claeys, Wör en Strograss XL op vrijdag.


Op zaterdag staan Head Full of Flames en Hazy Way op het podium. "We verwachten veel van de heropening", zegt Reinout.


"Nog niet alles zal volledig afgewerkt zijn maar we blijven ook komende week nog hard doorwerken."