Proces over gezinsdrama Kobbegem van start: “Ik weet niet wat me bezield heeft, maar ik neem alle schuld op mij”

François B. staat  terecht voor de dood van zijn vrouw.
Photo News François B. staat terecht voor de dood van zijn vrouw.
Voor het Brusselse hof van assisen is vandaag het proces gestart tegen François B. Die wordt ervan beschuldigd zijn vrouw Marie-Jeanne te hebben verstikt na een geldruzie. Ontkennen deed B. alvast niet. “Ik neem alle schuld op mij. Ik ben met mijn borstkas op haar gaan liggen om haar te doen zwijgen.”

Het drama gebeurde in de woning van het koppel in De Breker in Kobbegem (Asse). Marie-Jeanne en François B. woonden al meer dan 30 jaar aan de straat bij de Brusselsesteenweg toen Marie-Jeanne op 18 oktober thuis dood werd aangetroffen. De ontdekking gebeurde nadat de kinderen van het koppel buren hadden verwittigd omdat ze niets meer hoorden van hun ouders. François B. werd gewond afgevoerd, maar niet veel later in verdenking gesteld voor de dood van zijn vrouw.

Ik heb haar alleen geduwd. En daardoor is ze op haar hoofd gevallen. Daarna ben ik dan op haar gaan liggen. Ik wou haar gewoon doen zwijgen, maar dat is vreselijk uit de hand gelopen

François B.

François B. bekende al tijdens het verhoor dat hij zijn vrouw had gedood. De aanleiding was een geldruzie. B. had een van de zonen 20.000 euro geleend, terwijl het koppel zelf financiële moeilijkheden had. De anders zo minzame Marie-Jeanne liet plots een andere kant zien. “Het begon met heftige verwijten”, zei Bulté. “Ze klaagde dat ze niet mocht weggaan, dat we nergens meer naartoe gingen, dat ze geen nieuwe kleren meer kon kopen en dat ging zo maar door. Ik schrok, want ze was een brave vrouw die geen vlieg kwaad zou doen. Ze probeerde me in het gezicht te slaan. Dat was voor het eerst in al die jaren van samenzijn. Haar poging mislukte: ze sloeg met haar hand tegen de deur.”

François gaf zijn vrouw bij de ruzie een duw en ging met zijn borstkas bovenop haar gezicht liggen. “Ik wou gewoon dat ze stropte met schreeuwen”, zei hij op zijn proces. “Het was nooit mijn bedoeling om haar te doden. Ik weet niet wat me bezield heeft.”

Heleboel pillen genomen

B. ontkende dat hij zijn vrouw geslagen zou hebben tijdens de ruzie. “Ik heb haar alleen geduwd”, zei hij. “En daardoor is ze op haar hoofd gevallen. Daarna ben ik dan op haar gaan liggen. Ik wou haar gewoon doen zwijgen, maar dat is vreselijk uit de hand gelopen.” Ondanks aandringen van de voorzitter van de rechtbank kon B. niet zeggen hoe lang hij bovenop zijn vrouw lag. “Dat is allemaal een waas in mijn hoofd”, zei hij. 

B. was door de feiten zelf ‘helemaal van slag’. “Mijn stoppen zijn doorgeslagen. Ik heb nooit de bedoeling gehad om haar te doden. Ik wilde haar alleen doen zwijgen. Ze was de liefste vrouw die je kon hebben. Ik weet niet wat me bezield heeft. De verwijten hadden me hard geraakt. Het is die ochtend helemaal uit de hand gelopen. Na een tijdje heb ik mijn greep gelost en aan haar hals en pols gevoeld. Ik wist meteen dat het voorbij was.”

Assisenvoorzitter Peter Hartoch vroeg waarom B. daar zo zeker van was. Marie-Jeanne kon bijvoorbeeld ook door een hartstilstand getroffen zijn. B. heeft geen hulpdiensten gebeld en geen hulp van de buren ingeroepen. Het slachtoffer werd eerst daags nadien kort na het middaguur ontdekt door een overbuur. B. heeft naar eigen zeggen al die tijd geslapen. “Ik had medicatie genomen. Ik wilde weg zijn van deze wereld.” De politie trof de man uiteindelijk versuft aan op de zolder.

Kredietkaart

De financiële toestand van het koppel was allesbehalve rooskleurig. In 2009 had B. een uitbetaling van 140.000 euro gekregen van zijn voormalige werkgever Electrabel en zijn pensioenspaarverzekeraar. Vijf jaar later schoot van dat bedrag amper nog iets over en sindsdien leefde het koppel van het maandelijkse pensioen van 2.000 euro. Een tweetal weken voor de feiten bleek dat zowel hun bankkaart als hun kredietkaart geblokkeerd waren omdat er geen geld meer op de rekening stond. Marie-Jeanne zou daarover zeer boos zijn geweest.

François B. zat een tijd in voorhechtenis in de gevangenis van Sint-Gillis, maar momenteel woont hij in een appartement en staat hij onder elektronisch toezicht met een enkelband. “Ik wil me vooral verontschuldigen bij mijn kinderen en kleinkinderen voor wat ik gedaan heb”, zei B. “Ik aanvaard mijn straf en wil de volledige verantwoordelijkheid op mij nemen.”

Doding maar geen doodslag 

Uit het strafdossier blijkt nergens dat B. met voorbedachtheid handelde. De beschuldiging van moord is dus nooit aan de orde geweest. “Er bestaat namens de verdediging geen betwisting over de doodslag. Mijn cliënt neemt zijn verantwoordelijkheid op.” Dixit Wouter Smet, raadsman van B., na de voorlezing van de akte van beschuldiging door het openbaar ministerie.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.