Oplichter die zich voordeed als CEO van Eni en zo ruim half miljoen binnenhaalde, verraadt zichzelf door... met zijn luxeschoenen te pronken op Facebook

Baert Marc
Een gewiekste oplichter riskeert 6 jaar cel voor tientallen succesvolle en minder succesvolle oplichtingspogingen. De man verdiende niet minder dan 530.000 euro door zich voor te doen als de CEO van Eni.

De werkwijze die de man hanteerde was zo simpel dat het geniaal werd. Hij verzond mails in naam van de CEO van Eni (nu Eneco red.). Hiervoor maakte hij ook aangepaste emailadressen aan. In deze mails werd verzocht om een kredietlijn te openen. “Zouden we onze levering 15 dagen na verzending mogen financieren?”, klonk het. Omdat de handelaars ook een professioneel opgestelde bestelbon kregen en de bewuste mail uiterst nauwkeurig was ontworpen, hadden veel slachtoffers geen argwaan. Nochtans ging het vaak om grote hoeveelheden elektronica. Die kwamen uiteindelijk op adressen in Frankrijk terecht om vervolgens te verdwijnen. “In totaal maakte hij zo 530.000 euro buit in ons land. Daarnaast probeerde hij minstens 33 andere bedrijven op te lichten”, aldus het parket. Ook zaakvoerders uit Asse, Antwerpen, Nieuwpoort en Overpelt trapten in de val.  

Man ontkent

Uiteindelijk zou zijn ijdelheid hem de das omdoen. Op basis van het onderzoek naar de emailadressen kwam 1 valse naam naar boven. Die naam bleek wel gelinkt aan een Facebookaccount. De man achter dit account bleek op steeds hetzelfde tijdstip en plaats te zijn als de man achter de emailadressen. Op het bewuste account werd dan nog regelmatig gepronkt met luxeartikelen. Op een van de foto’s toonde hij zijn pas gekochte luxeschoenen. Op het garantiebewijs - dat ook zichtbaar was - stond bovendien zijn echte naam. De verkoopster kende hem bovendien als ‘hun beste klant’ en wist waar hij verbleef. Zo kon de man opgepakt worden. “Soms is er een beetje geluk nodig”, grijnsde de procureur. De man zelf ontkende steeds iets met de oplichting te maken te hebben. “Men heeft mijn naam gebruikt om die emails te versturen”, klonk het meermaals. Uitspraak volgende maand. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.