Nieuwbouw vangt stijging leerlingenaantal op

KLEUTERS GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL VERHUIZEN MAANDAG

Onderwijsschepen Edwin Fabri en directrice Elly Schoonjans bij het nieuwe schoolgebouw in Relegem.
Foto Mozkito Onderwijsschepen Edwin Fabri en directrice Elly Schoonjans bij het nieuwe schoolgebouw in Relegem.
De kleuters van de gemeentelijke basisschool in Relegem zitten vanaf maandag in een nieuw gebouw. Een noodzaak, want het leerlingenaantal is de jongste jaren fors gestegen. Voor de nieuwbouw maakte het gemeentebestuur een budget van 2,2 miljoen euro vrij.

Met man en macht werden de nieuwe klasjes deze week in gereedheid gebracht. Moest ook wel, want maandag is het zover. Dan maken de kleutertjes van de gemeentelijke basisschool kennis met de nieuwbouw. Normaal had alles al in augustus klaar moeten zijn, maar de werken liepen vertraging op. De nieuwbouw omvat acht kleuterklassen, een zorglokaal, een leraarskamer en een polyvalente ruimte die ook als turnzaal gebruikt kan worden. De voormalige kleuterklasjes in het oude gebouw worden dan weer omgevormd tot lokalen voor de lagere school.


Directrice Elly Schoonjans is in de wolken met het nieuwe gebouw. "Deze uitbreiding is geen overbodige luxe, want ons leerlingenaantal blijft stijgen", vertelt ze. "Toen ik hier veertien jaar geleden aan de slag ging, telde school 180 leerlingen. Vandaag zijn dat er 300 - bijna een verdubbeling, dus. En die stijging zal zich ook in de komende jaren doorzetten."


Om de toevloed aan kinderen op te vangen, liet het gemeentebestuur in 2013 al vier containerklassen aanrukken. Eén leerling op drie moest daar les krijgen. "Die situatie was onhoudbaar aan het worden", zegt schepen van Onderwijs Edwin Fabri (CD&V). "Toch gaan we de containerklassen nog niet afbreken. Wie weet dat we ze dan binnen twee jaar weer moeten opbouwen."

Ook in Zellik

Het leerlingenaantal stijgt overigens niet alleen in Relegem, maar ook in buurdorp Zellik. Daar is inmiddels ook de bouw van een nieuwe school gestart. "Het is de bedoeling dat de school en kinderopvang Spinibo begin september 2018 terechtkunnen in de nieuwe gebouwen", vervolgt Fabri. "Daar worden vier leslokalen en een zorgklas ingericht op de bovenverdieping. Op het gelijkvloers komt een polyvalente ruimte die door de school ook als refter gebruikt kan worden. En diezelfde ruimte zal gebruikt worden voor de kinderopvang, en na de schooluren ter beschikking staan van verenigingen."


Asse kreeg voor de vernieuwing van de schoolsites ook hulp van de Vlaamse overheid. "Omdat onze gemeente met capaciteitsproblemen kampt, kregen we zowel in 2013 als in 2015 extra subsidies", aldus Fabri. "Met dat geld konden we eerder ook al de schoolcampus in Walfergem vernieuwen."