Nieuw in De Oorzaak: De zegebloemen van gele trui Thomas

WIELRENNER DUWT TUIL GEWOON IN HANDEN VAN ZAAKVOERSTER

Marijke Derycke en medewerkster Hanne Thielemans met de prestigieuze bloementuil.
Foto Mozkito Marijke Derycke en medewerkster Hanne Thielemans met de prestigieuze bloementuil.
Het zegeboeket van gele trui Geraint Thomas staat sinds maandagavond doodleuk op de toog van brasserie De Oorzaak. Zaakvoerster Marijke Derycke kreeg de bloementuil tot haar eigen verbazing gewoon uit handen van de wielrenner, kort na de openingstijdrit van zaterdag. "En of ik trots ben!"

Marijke was zaterdag samen met haar partner Eddy naar de proloog van de Ronde van Frankrijk in Düsseldorf getrokken. Na die eerste etappe wachtte hen een hotelletje in Lanaken, op zo'n honderd kilometer van de aankomst. En in datzelfde hotel bleken ook de renners van Team Sky de nacht door te brengen, onder wie gele trui Geraint Thomas. De 31-jarige Welshman, die als schaduwkopman van favoriet Chris Froome deelneemt, bleek zaterdag de snelste tijdens de openingstijdrit.


In het hotel kwam het evenwel tot een kleine discussie. Team Sky had er 23 kamers geboekt, maar bleek er uiteindelijk 26 nodig te hebben. En dus moest Marijke elders de nacht doorbrengen. Terwijl de baliemedewerkers een oplossing zochten, bleef de zaakvoerster van De Oorzaak geduldig wachten. "Ik stond aan de ingang even een sigaretje te roken, toen er een schriele kerel op mij toestapte", vertelt ze. "Plots duwde hij me een boeket bloemen in de hand. Ik wist niet wat er gebeurde, en ik had ook niet meteen door wie die schriele kerel eigenlijk was."

Geen tijd voor bedankje

Pas enkele minuten later had Marijke door dat het om Geraint Thomas ging, de winnaar van de eerste tijdrit en de leider in het klassement. "Dat het een renner was, kon ik al raden", lacht Marijke. "Maar niet dat het om de topper van de dag ging! Ik kreeg ook de tijd niet om iets tegen hem te zeggen, laat staan om hem te bedanken. Hij heeft me die bloemen gegeven en is vervolgens meteen het hotel binnengegaan."


De bloementuil heeft intussen een ereplaats gekregen in de brasserie van Marijke, op de Markt in Asse. "Wie weet komen er nu wel wat extra bezoekers langs die het zegeboeket eens willen zien", klinkt het. "Ik ben er eigenlijk echt wel trots op. Hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze de overwinningsbloemen van een gele trui in de Tour gekregen hebben? Dat zullen er niet zo veel zijn, denk ik. Ik ga het boeket laten drogen en netjes bijhouden. Dit blijft een mooie herinnering."


Marijke zal de Ronde van Frankrijk ook met extra aandacht blijven volgen. "Normaal ben ik niet zo'n wielerfanaat, maar dankzij Thomas is dat veranderd. Uiteraard supporter ik voortaan voor hem!"