KSA Walfergem bestaat 80 jaar (en vierde dat met kinderdorp, barbecue en optreden)

De KSA-leiding organiseerde een succesvol verjaardagsfeest voor de 80ste verjaardag van hun vereniging.
Mozkito De KSA-leiding organiseerde een succesvol verjaardagsfeest voor de 80ste verjaardag van hun vereniging.
Leden en leiding van KSA Walfergem vierden zopas de 80ste verjaardag van hun jeugdbeweging. Naast het speciaal gebrouwen gelegenheidsbier konden alle bezoekers ook proeven van een authentieke barbecue. De kleinsten konden terecht in het kinderdorp.
Een beeld uit de vorige eeuw: de KSA van Walfergem defileert op de speelplaats van het toenmalige Ascanuscollege.
Mozkito Een beeld uit de vorige eeuw: de KSA van Walfergem defileert op de speelplaats van het toenmalige Ascanuscollege.

KSA Walfergem werd in 1938 gesticht door priester Eugène Raeymaekers. Hij was de pater die destijds de studenten van het college in Walfergem animeerde. In het begin waren alle leden van KSA ook leerlingen van het internaat. Voor hen was de KSA de ideale gelegenheid om even te ontsnappen aan het strenge leven op de kostschool.

“Vandaag is KSA pure ontspanning maar het vormend karakter zit nog steeds in onze beweging”, meldt hoofdleider Michiel Van Nijverseel. “We beschikken vandaag ook niet langer over een proost. Onze laatste proost was Herman Cooreman die van 1982 tot 1990 actief was. Nadien werkten we alleen nog met volwassenbegeleiders.”

De wereld mag dan al veranderd zijn de voorbije 80 jaar, bij KSA wil men een aantal oude tradities nog altijd in ere houden. “De kinderen spelen vandaag nog altijd even graag in het bos”, luidt het. “En in een tent slapen, op trektocht gaan, kampvuur houden of de traditionele patattenjas blijven ook vandaag nog populair. Met onze jaarlijkse danksmis en de speldag op Christus Koning houden we ook onze verbondenheid met de parochie Walfergem overeind.”

Tien jaar geleden kreeg KSA een nieuwe honk ter beschikking in de voormalige beschutte werkplaats. De nieuwe locatie was een noodzaak want de oude houten chalets op het kloosterdomein bleken tot op de draad versleten.

KSA Walfergem telt vandaag 70 leden.
Mozkito KSA Walfergem telt vandaag 70 leden.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.