Hopduvel schittert weer als nieuw

MEER DAN 1.000 MENSEN WONEN TERUGKEER BIJ

Meer dan duizend mensen zakten naar het marktplein af om de terugkeer van de hopduvel te vieren.
Mozkito Meer dan duizend mensen zakten naar het marktplein af om de terugkeer van de hopduvel te vieren.
De hopduvel heeft zijn Markt in Asse weer opgeëist. Mét het nodige spektakel, gebracht door dansers en partyband Clan Hunaerts. En meer dan duizend mensen wilden daar gisteravond niets van missen.

Het marktplein van Asse liep gisteravond vlotjes vol voor de terugkeer van het hopduvelbeeld, dat er een renovatiebeurt ter waarde van 3.500 euro op heeft zitten. Het beeld kreeg meteen ook een nieuwe plaats, centraler op het plein. Burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) vertelde de menigte over de belangrijke geschiedenis van de hopduvel, en de meisjes van academie August De Boeck tekenden voor de opening van de festiviteiten. Uiteraard werd het beeld ook meteen 'versierd' met een frisse Duvel.

Mozkito

Emotioneel moment

De onthulling van de nieuwe hopduvel was vooral voor de familie Van den Broeck een emotioneel moment. Het bronzen beeld werd in 1986 ontworpen door Wilfried Van den Broeck. Hij overleed tien jaar geleden, maar zijn engagement leeft ook vandaag nog voort. Weduwe Greet Huyghe (73) stond gisteren in voor de logistieke steun, terwijl zoon Pieter de herstelling van de hopduvel in de voorbije weken opvolgde. "Pieter wilde dat het karakter van de oorspronkelijke hopduvel bewaard zou blijven, en dat is hem aardig gelukt", vertelt Greet. "Voor Asse is het ook van groot belang dat de hopduvel terug is. Hij is het uithangbord van de gemeente geworden, en dan vooral van de Hopduvelfeesten."


Dat de familie Van den Broeck nog altijd nauw verbonden is met de hopduvel, bleek ook uit de namen op de affiche. Coverband Clan Hunaerts is dan wel het kroonjuweel van acteur Geert Hunaerts, maar in Asse is Joost Van den Broeck - de drummer van de band - minstens even bekend. Hij speelde eerder bij De Mens en De Laatste Show Band. En hij was er destijds ook bij toen zijn vader Wilfried het beeld maakte. "Het was zo groot dat het maar net in vaders atelier paste", zegt hij.

Net als vroeger krijgt de vernieuwde hopduvel meteen ook een Duvel in de hand. Die is even later mysterieus genoeg op... (foto rechts).
Mozkito Net als vroeger krijgt de vernieuwde hopduvel meteen ook een Duvel in de hand. Die is even later mysterieus genoeg op... (foto rechts).

Beeld van plank gevallen

"Hij heeft het bronzen beeld rechtstreeks in de was gemaakt. Het stond aan een paal, met zowel boven- als onderaan een houten plank. Toen we later met De Mens repeteerden in het atelier, in 1991, is die bovenste plank naar beneden gekomen, pal op het hoofd van bassist Michel De Coster. We waren toen net het nummer 'Irene' aan het repeteren. Er bestaan zelfs beelden van, want Irene Rossi - voor wie het nummer geschreven werd - stond ons op dat moment te filmen. (lacht)"


"Het was wel een speciaal gevoel om op het podium te staan op de Markt van Asse", vervolgt Joost. "Mijn vader is tien jaar geleden overleden. In datzelfde jaar ben ik ook getrouwd. We hebben toen nog foto's genomen van het hopduvelbeeld. Ik ben heel blij dat hij er nu opnieuw staat."

Drummer Joost Van Den Broeck is de zoon van hopduvel-ontwerper Wilfried. Voor hem was de terugkeer van het beeld een speciaal moment.
Mozkito Drummer Joost Van Den Broeck is de zoon van hopduvel-ontwerper Wilfried. Voor hem was de terugkeer van het beeld een speciaal moment.