Hopduvel eist zijn Markt weer op

BRONZEN BEELD WAS JAAR LANG 'UIT ROULATIE' VOOR HERSTELLING

Schepen Rita De Vos en Rudy Breckx bij het naamplaatje voor het vernieuwde hopduvelbeeld. Hier komt het beeld (zie links) vanavond terug te staan.
Mozkito Schepen Rita De Vos en Rudy Breckx bij het naamplaatje voor het vernieuwde hopduvelbeeld. Hier komt het beeld (zie links) vanavond terug te staan.
Een vol jaar moest Asse het zonder doen, maar vanavond keert hij terug naar zijn marktplein: de bronzen hopduvel. Een terugkeer die ook feestelijk gevierd wordt, met een dansspektakel en een optreden van acteur Geert Hunaerts en zijn coverband.

De hopduvel kijkt al sinds 1986 uit over de Markt van Asse, nadat die heringericht en verkeersvrij gemaakt werd. Het beeld werd destijds ontworpen door wijlen Wilfried Van den Broeck, die zo het levenswerk van zijn vader Eugène voortzette. "Eugène was de geestelijke vader van de hopduveltraditie", vertelt Rudy Breckx, hoofd van de dienst Evenementen in Asse. "De hopduvel stond destijds symbool voor de stormwinden die vooral in september de honderden hopvelden teisterden. De ranken stonden dan zes of zeven meter hoog. Maar als de hopduvel de kop opstak, werden ranken en hoppalen naar beneden geblazen."


De hopduvel maakt sindsdien onlosmakelijk deel uit van het cultureel erfgoed van Asse. Naast de tweejaarlijkse Hopduvelfeesten was het bronzen beeld op de Markt één van de blikvangers van de gemeente. Groot was evenwel de verbazing, toen vorig jaar een deel van de staart naar beneden kwam. "Eerder was al een klein stukje staart verdwenen", weet Rudy Breckx. "Maar toen er nog meer brokstukken dreigden te vallen, hebben we om veiligheidsredenen beslist om het beeld weg te halen. Op de plaats waar het bronzen beeld de metalen paal raakte, werd slijtage vastgesteld. Het beeld heeft dan ook al wat te verduren gekregen. Feestvierders klommen al eens de paal omhoog, of hingen er allerlei spullen aan vast."

Joska Van Malder

Bronsgieter gezocht

Een bronsgieter die het beeld vakkundig kon herstellen, bleek niet zo eenvoudig te vinden. "Omdat er zo weinig mensen gespecialiseerd zijn in bronsbewerking, hebben we zelfs een oproep gelanceerd", aldus Breckx. "Uiteindelijk hebben we in Aalst bronsgieter Jo Van Geert gevonden. Die man was destijds ook al betrokken bij de vervaardiging van het oorspronkelijke beeld, dat toen in een atelier in Affligem gemaakt werd."


Het bronzen beeld, dat ruim vijfhonderd kilogram weegt, ziet er intussen weer als nieuw uit. "De staart werd volledig hergoten", klinkt het. "Pieter Van den Broeck, kleinzoon van bezieler Eugène, heeft de mal gemaakt. Het beeld kreeg ook een speciale beschermlaag. Die ingreep was nodig omdat de hopduvel door de jaren heen groen was geworden."


De hopduvel krijgt overigens ook een nieuwe plaats op het marktplein - en een naamplaat. "We hebben ervoor gekozen om het beeld enkele meters op te schuiven", zegt Breckx. "Op die manier komt de hopduvel centraler op het plein te staan. En dankzij die verplaatsing kunnen we voortaan ook gemakkelijker een mobiel podium plaatsen voor evenementen."