Heetste dag ooit op de Markt in Asse: terrassen blijven leeg door hitte

ASSE: Geen overvolle terrassen vanmiddag op de Markt in Asse. De restaurants bleven dicht, de terrassen leeg.
Mozkito ASSE: Geen overvolle terrassen vanmiddag op de Markt in Asse. De restaurants bleven dicht, de terrassen leeg.
Geen propvolle terrasjes op de Markt in Asse vanmiddag. Integendeel, het anders zo populaire marktplein leek wel een verlaten woestijn. Alleen maar lege terrassen. De reden? “Het is gewoon té warm om buiten zitten, laat staan om te eten”, zegt Dries Van Mileghem van brasserie Den IJzerwinkel.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Op een normale zonnige middag is het op de Markt zoeken naar een vrije tafel op een terras. Niet zo vanmiddag, op de warmste dag ooit. Brasserie Den IJzerwinkel hield de deuren vanwege de warmte gesloten en de horecabazen die het toch aandurfden om de zaak te openen, kregen dit keer amper volk op hun terras. “Tijdens de hittegolf hebben wij beslist om het restaurant pas om 17.30 uur te openen”, meldt zaakvoerder Dries Van Mileghem van De IJzerwinkel. “De reden is heel eenvoudig: met dit warme weer komen de mensen niet buiten en verliezen we meer dan een derde van onze omzet. En de mensen die toch komen, bestellen gewoon een drankje of een lichte schotel.”

Moed

Ook voor het personeel is de moordende temperatuur geen lachtertje, meent Dries. “Onze mensen kunnen niet normaal werken”, vertelt hij. “Wij hebben binnenin ook geen airconditioning waardoor ook daar de temperatuur hoog oploopt. Daarom openen wij dus later want pas ’s avonds rapen de mensen hun moed bij elkaar om nog iets te gaan eten. En vanaf dit weekend schakelen we weer over naar de normale openingsuren.”

Zaakvoerster Wendy Windy van brasserie Metinas lokte vanmiddag wél een vol huis.
Mozkito Zaakvoerster Wendy Windy van brasserie Metinas lokte vanmiddag wél een vol huis.

Ook op de andere terrassen van de Markt was er weinig beweging. Alleen bij brasserie Metinas, vlak naast Den IJzerwinkel, kwam er volk over de vloer. Het terras bleef dan wel leeg maar binnenin was ieder tafeltje volzet. “Bij ons is het binnenin lekker koel dankzij de airco”, zegt zaakvoerster Wendy Windey van Metinas. “En dan komen de mensen wél langs. We hebben vorig jaar airco laten plaatsen. Dat was een serieuze investering maar op warme dagen als vandaag loont dat wel. En ook voor onze obers is het veel aangenamer werken. Voor hen was het vroeger echt zwoegen bij deze temperaturen.”

De zaakvoerster is er trots op dat haar zaak, ook tijdens een hittegolf, beschikbaar blijft voor de klanten. “Het toont aan dat de mensen bij ons altijd terechtkunnen”, klinkt het. “Ik snap wel dat veel horecamensen in deze temperatuur niet aan de slag kunnen, maar als iedereen zijn zaak sluit, dan ligt het land plat. Wij blijven dus open. Het is ook druk en moeilijk voor ons maar na drie dagen is het ergste voorbij.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.