Gemeente bereikt akkoord over aankoop beschermd Zwartzusterklooster en kapel (en maakt daar 1,8 miljoen euro voor vrij)

Het statige Zwartzusterklooster dateert van de achttiende eeuw.
Mozkito Het statige Zwartzusterklooster dateert van de achttiende eeuw.
De gemeente Asse heeft een principeakkoord gesloten met het bisdom over de aankoop van het beschermde Zwartzusterklooster met bijhorende kapel. De historische site wordt vermoedelijk het nieuwe onderkomen voor de muziekacademie August De Boeck. Kostprijs: 1,8 miljoen euro.

Het klooster van de Zwartzusters bevindt zich in de Weversstraat (N9), pal tegenover het gemeentehuis. Het kloostergebouw doet vandaag dienst als opvangtehuis voor jongeren, terwijl de gemeente de kapel huurt voor de academie. Ook het gebouw van het CLB, op de hoek met de Spiegelstraat, is eigendom van het bisdom. “De koop is nog niet helemaal afgerond, maar het klopt wel dat we concrete interesse hebben om de hele site te verwerven”, zegt Peter Verbiest (N-VA), schepen van Ruimtelijke Ordening. “De kapel huren we al enkele jaren, omdat de academie te weinig lokalen had. We hebben daar destijds ook al het sanitair vernieuwd.”

Historische kapel

Wat de gemeente uiteindelijk van plan is met de Zwartzustersite is nog niet duidelijk. “Voor ons is dit een opportuniteit”, weet Verbiest. “Het klooster ligt midden in het centrum en de site grenst aan het cultureel centrum Oud Gasthuis. Maar een deel van de Zwartzustersite is nog in gebruik door het CLB en door opvangtehuis ’t Spiegeltje. De mensen van ’t Spiegeltje hebben een erfpachtovereenkomst gesloten voor 40 jaar. Het is niet de bedoeling dat we hen laten vertrekken, ook al niet omdat ze zopas het gebouw vernieuwd en aangepast hebben. Zij zullen dus sowieso hun erfpachtovereenkomst behouden.”

Over de historische kapel kan sneller een beslissing vallen. “De kapel zouden we op korte termijn al een bestemming geven en de kans bestaat dat we hier de kunstenacademie zullen onderbrengen. Maar ook de andere pistes laten we nog niet los. Pas als het akkoord helemaal afgerond is, kunnen we daarover ook concrete plannen maken.”

Weeskinderen

De aankoop van het klooster wordt op 26 augustus behandeld op de gemeenteraad. De investering werd opgenomen in de meerjarenplanning.

Het klooster van de Zwartzusters dateert van de vroege achttiende eeuw. Het gebouw was in die tijd eigendom van de invloedrijke familie Verspecht en later van Leopold Lecocq, de plaatselijke gemeenteontvanger. De Zwartzusters kochten het gebouw in 1837 voor 18.140 goudfranken. De zusters hielden zich meer dan 150 jaar bezig met de opvang van weeskinderen. De laatste Zwartzuster verliet in 2005 het klooster. Twee jaar later, in 2007, werd het gebouw door toenmalig Vlaams minister Dirk Van Mechelen (Open Vld) beschermd als monument.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.