Geen zomerkamp in Luxemburg door varkenspest? “Geen probleem: jeugd is welkom in Asse”

Een boer houdt een weide in de Koereit vrij als kampterrein.
Mozkito Een boer houdt een weide in de Koereit vrij als kampterrein.
Jeugdbewegingen die op zoek zijn naar een tof kampdomein, kunnen voortaan ook terecht in Asse. Jeugdschepen Joris Van den Cruijce (N-VA) bereikte een akkoord met een boer om een weide in de Koereit vrij te houden als kampterrein tijdens de zomermaanden.

Door een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest mogen een hele reeks kampplaatsen in de provincie Luxemburg voorlopig niet worden gebruikt. Voor de jeugdbewegingen die een kampplaats hadden geboekt in het afgebakende gebied, betekent dat een klein drama. Zij moeten nu halsoverkop op zoek naar een nieuw kampdomein. “Blijkbaar gaat het om maar liefst 150 jeugdbewegingen die door de maatregelen getroffen zijn”, zegt Joris Van den Cruijce. “Ook de scouts van Asse en de scouts van Mollem moeten op zoek naar een nieuw kampterrein. De varkenspest is trouwens nog niet onder controle. Als de ziekte uitbreidt, kan de perimeter nog worden uitgebreid en worden er nog meer zomerkampen bedreigd.”

Toffe landbouwer

Van den Cruijce trok daarom in eigen gemeente op zoek naar een kampplaats. “Omdat de nood zo hoog is, wil ik aan jeugdbewegingen een geschikt kampterrein aanbieden”, luidt het. “We zochten en vonden een prachtige plek op de Koereit. De eigenaar van de weide is een toffe landbouwer met het hart op de juiste plaats.”

Leven in de brouwerij

De jeugddienst van de gemeente gaat de kampplaats nu aanbieden aan andere gemeentebesturen en aan de nationale koepels van Chiro, Scouts en KSA. “Mogelijk komen we tot een soort ruilakkoord waarbij onze scoutsgroepen bijvoorbeeld ergens in de Kempen terechtkunnen en dat wij op onze beurt onze kampeerplek aanbieden aan hen.” Het kampeerdomein in de Koereit is 3 hectare groot en biedt plaats aan 200 deelnemers. De jeugdbeweging die voor Asse kiest, komt alleszins terecht in een authentiek stukje natuur met het eeuwenoude Kartelobos dat vlakbij ligt. “Ik ben altijd blij dat jeugdbewegingen op kamp kunnen gaan in andere gemeenten en daar fantastische momenten beleven”, zegt de schepen. “Voortaan kunnen ze ook terecht in onze gemeente. En een jeugdkamp zal tijdens de rustige zomermaanden altijd wel wat leven in de brouwerij brengen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.