Enodeweg, de straat die niemand vindt

Onbestaande op Google Maps, onbereikbaar voor hulpdiensten

Bewoner Louis Willocx haalde rechts in beeld een rij struiken weg om de straat breder te maken
Mozkito Bewoner Louis Willocx haalde rechts in beeld een rij struiken weg om de straat breder te maken
De bewoners van de Enodeweg wonen haast op een onbestaand eiland, naast de drukke Edingsesteenweg. Google Maps kent de straat niet, en ook op de kaarten van de 112-centrale is de straat niet te vinden. Een ziekenwagen reed er zich overigens ook al eens vast. Schepen De Backer (CD&V) belooft beterschap.

De Enodeweg is een niet-geasfalteerde weg van zo’n 250 meter lang die start en eindigt op de Edingsesteenweg. Tot twee à drie jaar geleden had de parallelweg dezelfde naam als de steenweg. “Maar om het eenvoudiger te maken, kreeg de straat een nieuwe naam”, verklaart schepen Jan De Backer, bevoegd voor Openbare Werken en Integrale Veiligheid. “De nummering van de woningen leidde toen immers tot misverstanden.” 

Met de wijziging op zich hebben de bewoners geen probleem, maar dat hun straat na al die tijd nog steeds onvindbaar is, leidt wel tot frustraties. 

De scherpe hoek aan de kant van Ternat bracht een ziekenwagen al in de problemen
Mozkito De scherpe hoek aan de kant van Ternat bracht een ziekenwagen al in de problemen

Het meest recente incident dateert van 17 oktober. Op het stuk grond tussen de Edingsesteenweg en de huidige Enodeweg worden verschillende nieuwe woningen gebouwd. Terwijl die huizen in eerste instantie hun voordeur aan de steenweg zelf gingen hebben, vroeg de gemeente dit te wijzingen in de richting van de Enodeweg. Bij één van die werven viel vorige maand een arbeider van een stelling. Hij werd ter plaatse gereanimeerd en werd in levensgevaar afgevoerd naar het ziekenhuis. Het is niet geweten of de man het haalde. “Mijn vrouw belde toen het nummer 112”, zegt Louis Willocx, bewoner van de Enodeweg. “Ze gaf de naam van de weg door en heeft hem zelfs moeten spellen, maar de centralist vond het adres niet terug in het systeem. De ziekenwagen en de MUG reden uiteindelijk zelfs voorbij. Ze konden gelukkig snel teruggeroepen worden.” Vermoedelijk gingen er wel enkele kostbare minuten verloren. 

Enkele weken eerder reed een andere ziekenwagen zich vast in de straat. “De ambulance reed binnen via de kant aan Ternat, maar moest uiteindelijk weer achteruit door de hoek die de straat daar maakt”, vertelt Willocx. “De ambulance is dan via de andere kant de weg ingereden.” 

Slecht wegdek

Sommige bewoners stellen zich ook vragen bij de staat van het wegdek. “Je moet opletten dat je je wagen niet stuk rijdt met al die putten en bulten”, vertelt de man. “Een degelijke heraanleg mag gebeuren, zeker als je weet dat er hier nog verschillende huizen gaan bijkomen.” Gezien de weg zo smal is, haalde Willocx ook al enkele struiken voor zijn woning weg.

“Het eerste dat ik erover hoor”, reageert De Backer. “Maar vandaag nog ga ik de naamswijziging doorgeven zodat het bij alle diensten en in navigatiesystemen aangepast kan worden. Verder geef ik wel toe dat de weg net breed genoeg is voor één voertuig. We kunnen de komende legislatuur bekijken wat er allemaal mogelijk is, waaronder een verbreding. Wat we wel al doen is de putten opvullen op vraag van de bewoners.” 

De Enodeweg is een niet-geasfalteerde straat die parallel loopt met de steenweg
Mozkito De Enodeweg is een niet-geasfalteerde straat die parallel loopt met de steenwegReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.