Dit is pas een bloedhete werkdag: “Hittegolf of niet, die 80.000 preiplantjes moeten de grond in”

Alle helpers krijgen een bak met jonge preiplantjes. Die worden vervolgens met de hand in de grond gestopt.
Mozkito Alle helpers krijgen een bak met jonge preiplantjes. Die worden vervolgens met de hand in de grond gestopt.
Hittegolf of niet, op het landbouwbedrijf van de familie Lemaire in Asse worden onder een loden zon elke dag meer dan 80.000 preiplantjes, met de hand, in de grond gestopt. “Die hitte is niet plezant maar na enkele dagen puffen raak je daar aan gewend”, weet preiboer Guy Lemaire.

Te warm om te werken? Dan moet je deze week maar eens gaan helpen op de preiboerderij van Pieterjan (33) en zijn vader Guy Lemaire (60), op de grens van Asse en Merchtem. Het duo krijgt hulp van moeder Carla en van drie Poolse seizoenarbeiders want de jonge preiplantjes moeten in de grond. De akker is 4 hectare groot en iedereen plant per dag 20.000 plantjes. En ook al loopt de temperatuur op tot bijna 40 graden, het werk kan niet wachten. “Wij zitten gebonden aan ons schema om prei te planten”, vertelt Guy Lemaire. “De jonge plantjes zijn gerooid en moeten nu opnieuw de grond in zodat ze vlug kunnen groeien. Dit zijn de langste dagen van het jaar. Dat betekent dat de planten zich nu volop ontwikkelen. Door het warme weer gaan veel plantjes in stress.”

Klop van de hamer

Iedereen werkt een hele dag op het veld. Even afkoelen gebeurt in de schaduw van een boom, maar niet binnen in huis. “Een oude boer vertelde me ooit dat je bij warm weer niet binnen moet gaan zitten”, vervolgt Guy. “Integendeel, als landbouwer kan je maar beter buiten blijven want dan raak je sneller gewend aan de hoge temperatuur. Wie binnen gaat zitten en nadien weer buiten komt, krijgt een klop van de hamer.”

Preiboer Guy Lemaire op de eindeloze akker met preiplantjes.
Mozkito Preiboer Guy Lemaire op de eindeloze akker met preiplantjes.

Zowel Guy als de andere helpers gaan elke dag om 7 uur ’s ochtends van start. “Normaal beginnen we om 8 uur maar door de hitte starten we een uurtje vroeger. Dan hebben we ook een uurtje vroeger gedaan. Om 16 uur houden we het voor bekeken. Wij blijven een hele dag op het veld. Alleen voor de pauzes gaan we even in de schaduw zitten. We picknicken dus op het veld. En drinken, veel drinken. Dat is ook belangrijk.”

Parasolletje

De helpers van Guy weerstaan de zon met behulp van een parasolletje. “Wie een parasol meebrengt, zit eigenlijk onder een terrasje”, luidt het. “Er is ook nog een vleugje wind. De Poolse arbeiders doen het meestal zelfs zonder parasol en dragen gewoon een petje. Zij zijn die temperaturen gewoon. In Polen is het in de zomer wel vaker 40 graden. Maar zoals ik al zei: je word die temperatuur eigenlijk gewoon eens je aan de slag bent.”

En hoe koelen ze dan uiteindelijk af na het zware werk? “We houden het eenvoudig”, vervolgt Guy. “Een frisse pint en nadien op tijd in bed. Een goede nachtrust is heel belangrijk als je daags nadien opnieuw de warmte moet trotseren.”
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Van de Putte

  @Guy Vermeulen ze werken in het bedrijf van dit artikel niet in ploegen dus je opmerking is niet van toepassing

 • rony stokart

  Om 0700u beginnen? In Italië begint men bij zo en weer om 0500u Maar daar zijn ze dan ook niet achterlijk.

 • Bart Mans

  poolse arbeiders zijn goedkoper dan de machines die dit gewoon kunnen natuurlijk.

 • bill derycke

  Respect voor deze hardwerkende boeren , geen toekomst zonder landbouw!

 • René Verhoeven

  Ook perfect machinaal mogelijk, maar Poolse arbeiders zullen goedkoper zijn wellicht.