Chauffagist gaat in beroep mogelijk vrijuit voor CO-dood jonge mama

Een archiefbeeld van de hulpdiensten bij de woning van het getroffen gezin.
Foto Vanderpoorten Een archiefbeeld van de hulpdiensten bij de woning van het getroffen gezin.
Een verwarmingsinstallateur die in eerste aanleg nog zes maanden cel met uitstel kreeg voor de CO-dood van een vrouw uit Asse, kan mogelijk vrijuit gaan in beroep. Het parket-generaal meent immers dat hij geen fout begaan heeft.

Het drama dateert van 24 december 2010, een koude dag met sneeuwbuien. Stephane Tolbecq (38) was gaan werken, terwijl zijn vrouw Patricia (36) en hun dochtertje Iris thuis alles in gereedheid brachten voor het kerstfeest. Stephane mocht die dag uitzonderlijk al om 12 uur naar huis, en dat redde uiteindelijk het leven van zijn dochtertje. "Toen ik thuiskwam, hoorde ik Iris wenen", vertelde Stephane destijds. "Ik spurtte meteen naar de voordeur. Ik zag Iris liggen, maar ze bewoog heel vreemd. Toen ik Patricia riep, antwoordde ze niet..." Patricia en Iris hadden een CO-vergiftiging opgelopen. Het meisje kon ternauwernood gered worden, maar voor haar mama kwam alle hulp te laat.

Geen logische opbouw

In eerste aanleg achtte de rechter het bewezen dat de verwarmingsinstallateur fouten had gemaakt bij de montage van het rookgaskanaal, waardoor de CO-gassen de woning konden binnendringen. Nog volgens de rechter had hij de regels en de handleiding niet gerespecteerd, en was er geen logische opbouw. Daarom werd de man veroordeeld tot een celstraf van zes maanden met uitstel.


Maar de installateur ging in beroep en kreeg nu wél de steun van het Openbaar Ministerie. Die steun kwam er op basis van het verslag van een tweede deskundige, die niet met zekerheid kon bepalen dat de beklaagde fouten gemaakt had. "Sowieso zijn er onvoldoende bewijzen om te stellen dat het werk van de installateur tot het overlijden geleid heeft", aldus de advocaat-generaal. Op vraag van de verdediging heeft het hof van beroep nu beslist om die tweede deskundige te ondervragen. Een datum voor die zitting is er nog niet. (WHW)