CD&V en 'Anders' grootste partijen voor leerlingen Sint-Martinus

Leerlingen van ASO, TSO en BSO brengen stem uit tijdens verkiezingspoll

Als het van de leerlingen van de Sint-Martinusscholen in Asse afhangt, dan behalen CD&V en de liberale burgerlijst Anders een comfortabele meerderheid bij de komende verkiezingen. De school organiseerde vanochtend een verkiezingsdebat met nadien een peiling.
Voor de zesde- en zevendejaars van de Sint-Martinusscholen is CD&V de grootste partij in Asse.
Mozkito Voor de zesde- en zevendejaars van de Sint-Martinusscholen is CD&V de grootste partij in Asse.

Iets meer dan 140 leerlingen van het zesde en zevende jaar mochten hun stem uitbrengen. De stemming werd voorafgegaan door een ‘verkiezingsmarkt’ in de klassen. “Onze leerlingen konden in gesprek of in debat gaan met de kandidaten van de verschillende lijsten die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt leerkracht algemene vakken Carine Van Gestel. “Elke partij vaardigde twee sprekers af. Alleen Vlaams Belang liet weten dat het geen vertegenwoordigers zou sturen. Elke klas sprak met elke partij.”

De school hield een peiling ’s ochtends, nog voor de gesprekken van start gingen, en een tweede peiling nadien. Bij de eerste poll klokte CD&V als grootste partij af op 29,5 procent van de stemmen. Groen (23,2 procent), blanco (12,6 procent) en N-VA (11,6 procent) vervolledigden de top-4. De lokale burgerlijst Anders scoorde op dat moment amper 3,2 procent.

Maar die resultaten wijzigden na de debatten. 'Anders' had de uittredende schepenen Youri Vastersavendts en Rita De Vos naar de school gestuurd. In de finale tweede peiling bleef CD&V met 26 procent de grootste maar Anders naderde wel tot op een verrassende 23 procent. De communistische PVDA scoorde zelfs 12,3 procent terwijl Groen op 11 procent afklokte. De lijst Zellik-Relegem-Volk behaalde 10 procent en N-VA eindigde op 8,5 procent. Onderaan bungelen sp.a (4,2 procent) en Vlaams Belang (1,4 procent). De blanco-kiezers bleken uiteindelijk goed voor 4 procent.

Is dit een waardemeter voor 14 oktober? “Wij willen de jongeren alleen maar meer burgerzin bijbrengen met dit project”, vervolgt Carine Van Gestel. “In de voorbereidende gesprekken hebben we vooral de lokale uitdagingen aangekaart, zoals de ringweg, de windturbines en het parkeer- en mobiliteitsbeleid. Het was aan de kandidaat-politici zelf om te anticiperen op de meningen van onze leerlingen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.