Brand vernielt loods die mogelijk cannabisplantage herbergde

De brandweer tijdens de nabluswerken.
Foto Mozkito De brandweer tijdens de nabluswerken.
In het Releghem Business Park is een bedrijfsloods volledig uitgebrand. De hulpdiensten troffen heel wat spullen aan die op de aanwezigheid van een professionele cannabisplantage wijzen.

De brand werd donderdagavond rond middernacht opgemerkt door enkele spelers en bestuursleden van voetbalploeg Toekomst Relegem. Op dat ogenblik sloegen de vlammen al door het dak. De brandweer kreeg het vuur na een halfuur zo goed als volledig gedoofd, al moest er nog lange tijd nageblust worden. Het vuur had zich ook verspreid naar aanpalende loodsen, al bleef de brandschade daar beperkt tot het dak. Voorts was er wel nog flink wat schade aan een vrachtwagen, een bestelwagen en een personenwagen die in de buurt geparkeerd stonden.

Potgrond

Het parket Halle-Vilvoorde stuurde een branddeskundige ter plaatse om de oorzaak te achterhalen. "Maar de loods is volledig verwoest, waardoor de expert niets kon vinden", zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre. Ook medewerkers van het labo van de federale politie kwamen gisteren ter plaatse voor een onderzoek. Zij vonden tussen het puin tal van ventilatoren, luchtfilters, honderden kilo's potgrond, bloempotjes en bussen chemische groeibevorderaars. "Er zouden restanten aangetroffen zijn die in de richting van een cannabisplantage kunnen wijzen", aldus Vercarre. "Maar gezien alles verwoest is, is het nog te vroeg om daar uitsluitsel over te geven."


De loods was ook onderverdeeld in houten cabines met isolatie. Dat er een professionele cannabisplantage ondergebracht werd, is dus meer dan waarschijnlijk. Omwonenden lieten ook weten dat ze er zelden tot nooit beweging zagen, en dat de ramen verduisterd waren. "Enkele Brusselaars huurden de loods sinds oktober van vorig jaar", vertelt de eigenaar. "Ze vertelden me dat ze het gebouw als opslagplaats wilden gebruiken - naar eigen zeggen herstelden ze meubels." (TVP)