Bekende gebouwen ruimen plaats voor woon- en winkelblok

Voormalige feestzaal Ons Huis verdwijnt onder sloophamer

De gebouwen links op de foto verdwijnen onder de sloophamer. De huidige parking (rechts) verdwijnt en wordt verbouwd tot een autovrij pleintje.
Mozkito De gebouwen links op de foto verdwijnen onder de sloophamer. De huidige parking (rechts) verdwijnt en wordt verbouwd tot een autovrij pleintje.
Drie bekende gebouwen in het centrum van Asse verdwijnen volgend jaar onder de sloophamer om plaats te maken voor een nieuwbouwproject. Het gaat onder meer om het kantoor van verzekeraar Van Elewijck dat vorige eeuw bekendheid genoot als herberg en feestzaal Ons Huis.

De drie panden werden zopas verkocht aan projectontwikkelaar LGV uit Herent. Concreet gaat het om de voormalige beenhouwerij van de familie Larcher, een leegstaande schoenenwinkel en het bekende verzekeringskantoor. De familie Van Elewijck verhuist haar activiteiten begin volgende maand al naar een nieuw kantoor in de Kerkstraat. De galerij van het Sint-Maartenssteegje blijft overeind en wordt niet in de plannen betrokken.

De drie gebouwen ruimen plaats voor een groot nieuwbouwproject. Ook de huidige parking, op de hoek van de Nieuwstraat en de N9, wordt in de plannen mee opgenomen. Het gemeentebestuur bereikte daarover een akkoord met de projectontwikkelaar. “De nieuwe eigenaar is verplicht om een ondergrondse parkeergarage te bouwen”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Michel Vanhaeleweyck (Open Vld). “Om die te realiseren kan hij gebruik maken van het hoekperceel waar nu de parking is. De projectontwikkelaar zal als compensatie het plein volledige herinrichten tot een fris pleintje met veel groen. De aannemer zal ook werken met Chinese graniettegels, dezelfde als op het marktplein. De parking verdwijnt dus, maar automobilisten kunnen wel terecht op de nieuwe, ruime parking op de voormalige Post-site in de Prieelstraat.”

Dertig nieuwe flats

Het nieuwbouwproject zal het uitzicht van Asse grondig veranderen. Zo komen er meer dan dertig nieuwe flats. Op het gelijkvloers worden commerciële ruimtes gepland. De ingang van het gebouw wordt verplaatst naar het Kerkplein. “De ingang van de ondergrondse parking zal tussen de kerk en het woonblok in de Nieuwstraat gemaakt worden”, vervolgt Vanhaeleweyck. “Het nieuwe gebouw zal een mooie blikvanger worden, samen met de historische en gerestaureerde kerk. Het betekent ook dat het verpauperde uitzicht van het kruispunt aan de Nieuwstraat verdwijnt.”

De gemeenteraad moet de plannen nog goedkeuren en dan kan de projectontwikkelaar ook een bouwvergunning aanvragen. Als alles vlot verloopt, worden de panden begin 2019 afgebroken.

Herberg Ons Huis in de eerste helft van de vorige eeuw.
Mozkito/RDS Herberg Ons Huis in de eerste helft van de vorige eeuw.

Met de sloop verdwijnt ook een merkwaardig stukje geschiedenis. Het verzekeringskantoor deed in de 18de eeuw dienst als ‘paardenposterij’. Op deze plaats kwam de postkoets aan en werden de paarden verwisseld. In de vorige eeuw was café en feestzaal Ons Huis er gevestigd. Het café was het hoofdkwartier van harmonie De Gilde, de plaatselijke voetbalclub en de toneelvereniging Uit Houe Trouwe. “Mijn ouders hebben het vroegere café in 1974 verbouwd tot kantoorruimte”, zegt Steven Van Elewijck van het gelijknamige verzekeringskantoor. “Maar de feestzaal zelf ligt er nog altijd bij zoals vroeger. De laatste activiteit die er plaatsvond was een pensenkermis van De Gilde.”

Lees ook: FOTOSPECIAL: Verdwenen dorpsgezichten van Asse.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Emile De Smedt

    Ooit waren er her en der meer herbergen dan woonhuizen.Nu loopt men zich te pletter in groots opgezette handelscentra.Zelfde keuze en aanbod op een paar honderd meter van elkaar.Dan maar klagen dat middenstand kapot gaat.

  • Dany Floru

    Op een leegstaande winkelruimte meer of minder komt het in Asse al lang niet meer aan. Er nu nog bijbouwen getuigt toch van weinig zin voor realiteit...