"We zakken tot knieën in de modder"

DORP KRIJGT NIEUWE RIOLERING, EN DAT HEBBEN INWONERS GEWETEN

Josephine De Heyn bij de modderpoel die haar straat dezer dagen is.
Foto Mozkito Josephine De Heyn bij de modderpoel die haar straat dezer dagen is.
De aanleg van nieuwe riolering in het Dorp begint steeds meer onvrede te veroorzaken bij de inwoners van de straat. "Je kan de modder hier niet van je kleren houden", klinkt het. "Soms zakken we er wel een halve meter diep in." De buren vragen dan ook dringend een oplossing.

De werkzaamheden in het Dorp, de straat tussen het Kerkplein en de grens met Merchtem, gingen in september van start. In opdracht van het gemeentebestuur werd het wegdek opgebroken om er nieuwe riolering aan te leggen. Geen overbodige luxe, want de vorige riolering was meer dan honderd jaar oud. Omdat sommige van die oude buizen al deels ingestort waren, werd de straat zelfs een tijdlang afgesloten voor doorgaand verkeer.


Maar noodzakelijke ingreep of niet: de klachten blijven niet uit. "Toen de werken van start gingen, liep het hier nog goed", vertellen Josephine De Heyn (80) en haar buurman Peter Van Dessel (52). "De hoofdaannemer hield rekening met de bewoners en als er een probleem was, mochten we dat melden. Er werd dan trouwens ook rekening mee gehouden. De arbeiders hielpen de oudere bewoners zelfs bij het oversteken. Maar in opdracht van Eandis heeft een onderaannemer nu de hele straat opengelegd met behulp van een zware rupskraan. En sindsdien is er geen doorkomen meer aan. Nu zitten we hier echt in een moeras vol putten, plassen en modder. Niemand raakt zijn huis nog in of uit zonder onder de modder te zitten."


Vooral Josephine, die aan de overkant van de straat een kippenweide heeft, vindt de situatie moeilijk. "Ik durf mijn kippen niet te gaan voederen, uit angst om vast te zitten in de modder", zegt ze. "Vorige week zouden mijn kinderen langskomen met boodschappen, maar ze hebben me telefonisch laten weten dat het niet zou lukken, gewoon omdat ze niet door deze hoop slijk durfden. Een buurman is zelfs al een halve meter diep weggezakt, en is zo zijn laarzen kwijtgespeeld..."

Geen straatverlichting

De buren zijn ook bang voor hun veiligheid eens de nacht gevallen is. "De straatverlichting werd verwijderd", klinkt het. "'s Nachts is het hier dus pikdonker. Dan waagt niemand zich nog buiten, want naast de smurrie zitten er ook gevaarlijk diepe putten in de straat. We hebben trouwens ook al eens drie dagen zonder telefoonverbinding gezeten. En constant zijn er stroompannes. Als hier iets ernstigs gebeurd, zijn we niet eens bereikbaar voor de hulpdiensten..."


Schepen van Openbare Werken Jan De Backer (CD&V) is op de hoogte van de ellende, maar vraagt de bewoners nog enkele dagen geduld. "Dit zijn echt wel ingrijpende infrastructuurwerken", zegt hij. "De aannemer is verplicht om dieper te graven, zodat de riolering volledig vernieuwd kan worden. En als de weersomstandigheden dan ook nog eens tegenzitten, krijg je dit soort situaties. Maar het ergste is bijna voorbij. Nog voor het bouwverlof wordt een stabiele onderlaag aangelegd, zodat de bewoners de weg opnieuw op een normale manier kunnen gebruiken."