"Méér sluipverkeer door bloembakken"

BERGESTRAAT EIST MAATREGELEN EN LAAT PETITIE RONDGAAN

Bewoners uit de Bergestraat met op de achtergrond de bloembakken die sluipverkeer uit een nieuwe wijk houden, maar daardoor net andere straten onder druk zetten.
Foto Mozkito Bewoners uit de Bergestraat met op de achtergrond de bloembakken die sluipverkeer uit een nieuwe wijk houden, maar daardoor net andere straten onder druk zetten.
Inwoners uit de Bergestraat willen maatregelen tegen de overvloed aan sluipverkeer. Een situatie die nog erger geworden is sinds een nieuwe woonwijk in de buurt afgeschermd werd met bloembakken. Intussen gaat ook een petitie rond.

De Bergestraat vormt een gedroomde sluipweg voor wie vanuit Brussel naar Asse-centrum wil, maar liever niet aanschuift op de N9. Bewoners van de nieuwe woonwijk vlak bij de Bergestraat, vroegen en kregen bloembakken aan de ingang van de Vlamingenstraat om sluipverkeer weg te houden uit de pas aangelegde straten. "Maar die beslissing is niet democratisch genomen", meent Els Zelderloo, initiatiefneemster van de petitie. "Wij willen dat alle inwoners van het gehucht Tenberg gehoord worden alvorens men zoiets beslist. De bewoners van de nieuwe verkaveling komen nu op een eiland zonder verkeer te wonen, terwijl wij net extra verkeer - onder meer uit de woonwijk - moeten slikken."


Volgens Zelderloo zal het verkeer in de buurt nog toenemen door de komst van nieuwe woningen in de wijk. "In de verkaveling komen honderd nieuwe woningen", weet ze. "Als ieder gezin daar twee wagens heeft, dan krijgen we dagelijks meer dan tweehonderd auto's door onze overbevolkte straten."

Te smalle bocht

De bewoners van de Bergestraat hebben ook problemen met de bocht in de straat die bij de herinrichting te smal gemaakt werd. "Die bocht is zo smal dat bestelwagens, schoolbussen of vrachtwagens elkaar er niet kunnen kruisen zonder de veiligheid van voetgangers in het gedrang te brengen."


De buurtbewoners vragen via de petitie dan ook om eenrichtingslussen. "Maar die moeten gecombineerd worden met trajectcontroles", klinkt het. "We willen ook dat de straten open worden gesteld, zodat iedereen deelt in de lasten. En de gevaarlijke bocht moet heraangelegd worden. Bovendien vragen we ook snelheidsremmende maatregelen."


Mobiliteitsschepen Yoeri Vastersavendts (Open Vld) erkent het probleem. "Wij willen dat sluipverkeer evenmin, maar we moeten dit probleem echt wel doordacht aanpakken", zegt hij. "We hebben die bloembakken vorige maand geplaatst en binnenkort zal die maatregel geëvalueerd worden. De optie eenrichtingsverkeer hebben we eerder ook al onderzocht, maar we hebben uiteindelijk gekozen voor variabel eenrichtingsverkeer. Maar we blijven dit op de voet volgen en analyseren."