"Er is meer vernield dan gestolen"

RAMKRAKERS STELEN VIJFTIEN SMARTPHONES IN MEDIACENTER

Met een houten balk werd de glazen deur van het Mediacenter verbrijzeld.
Mozkito Met een houten balk werd de glazen deur van het Mediacenter verbrijzeld.
Vijf gemaskerde misdadigers hebben zaterdagochtend een brutale ramkraak gepleegd op de telefoniewinkel Mediacenter in Asse. De daders gingen aan de haal met vijftien smartphones en tablets. De schade aan de winkel is groter dan de waarde van de buit.

De winkel van Mediacenter bevindt zich langs de Brusselsesteenweg, honderd meter voorbij het station. Op de beelden van de bewakingscamera is te zien hoe vijf gemaskerde kerels eerst een tijdlang voor de ingang staan te dralen. Telkens er een auto voorbijrijdt, verstoppen ze zich achter een geparkeerd voertuig. Om 3.53 uur achtten de vijf hun moment gekomen. Met een houten balk slaan ze de glazen voordeur aan diggelen en gaan ze vliegensvlug op zoek naar smartphones en tablets. Vier mannen rennen daarop de winkel binnen, terwijl een vijfde kompaan buiten de wacht houdt. De rooftocht duurt amper 2 minuten. Vervolgens vluchten ze de winkel uit en stuiven ze weg in een BMW break, richting Brussel. "Die kerels wisten heel goed wat ze moesten hebben", zegt zaakvoerder Jean Van den Brant van Mediacenter. "Ze hebben alle vitrinekasten meteen aan gruzelementen geslagen en gingen aan de haal met de duurste en nieuwste modelletjes van iPhone en Samsung. Ze hebben vijftien toestellen meegenomen. Hoeveel die gestolen smartphones waard zijn, moet ik nog eens goed berekenen. Maar het staat nu al vast dat ze meer vernield hebben dan ze gestolen hebben."

De vloer van de zaak ligt bezaaid met het glas van de kapotgeslagen VITRINEKASTEN.
Mozkito De vloer van de zaak ligt bezaaid met het glas van de kapotgeslagen VITRINEKASTEN.

Kassa's onaangeroerd

Opmerkelijk: de kassa's bleven onaangeroerd. "En ook een kast met attributen zoals computermuizen lieten ze gewoon staan. Ze zijn zelfs niet tot aan de kassa geweest. Gewoon snel-snel de duurste spullen gestolen en vervolgens waren ze weer weg."


Jean Van den Brant vermoedt dat de daders afkomstig waren uit Oost-Europa. "De voorbije week hebben we vaak mannen in de winkel gezien die vooral kwamen kijken maar niets kochten", zegt hij. "Vrijdag nog kwam er een kerel binnen die zonder iets te zeggen recht naar de toonbank stapt, daar alles goed inspecteert, en vervolgens gewoon naar buiten wandelt. Eenmaal buiten trok hij de kap van zijn sweater over zijn hoofd. We hebben die man ook op de bewakingscamera. Die man had dezelfde kledingstijl als de daders die twee dagen later de ramkraak pleegden."

Op een beeld van de bewakingscamera is te zien hoe de daders hun slag slaan.
Mozkito Op een beeld van de bewakingscamera is te zien hoe de daders hun slag slaan.

Tweede keer

In 2008 werd Mediacenter ook al eens slachtoffer van ramkrakers. "Toen hadden de daders zelfs de hele voorraad aan gsm's gestolen", zegt Jean. "Sindsdien is de stockageruimte hermetisch afgesloten. Langs de zijkant, waar een garagepoort is, hebben we de toegang onmogelijk gemaakt. Als de dieven toch de voorraad willen bereiken, gaan ze heel veel werk hebben. En zo veel tijd hadden deze kerels blijkbaar niet."


De telefoniewinkel was gisteren dicht wegens wekelijkse sluitingsdag. "Maar de deur is tijdelijk hersteld en we blijven gewoon open", besluit de zaakvoerder. Van de daders is voorlopig geen spoor. De politie kwam langs voor een sporenonderzoek. Een buurman, die een van de daders duidelijk heeft gezien, legde een verklaring af bij de politie. Ook de beelden van de bewakingscamera worden de komende dagen onderzocht.