Weduwe omgekomen arbeider opvallend mild voor werkgever

Metaalwerken Claessen uit Arendonk stond terecht voor een dodelijk arbeidsongeval op 17 oktober 2014. Daarbij kwam werknemer René Mariën (54) om het leven. Weduwe Yvette reageerde opvallend mild. "Ik heb het bedrijf nooit iets kwalijk genomen."

Op die fatale dag verwijderde René Mariën een spanband die enkele zware betonnen werfsels tegenhield. Vermoedelijk dacht hij dat de constructie al stevig genoeg was. Dat was niet het geval en de betonnen balk viel op René. Hij was op slag dood. Zijn werkgever, Metaalwerken Claessen, staat nu terecht omdat in twijfel wordt getrokken dat alle veiligheidsvoorschriften correct werden nageleefd.

Veiligheidscoördinator

De veiligheidscoördinator van het project is voor het ongeval niet langsgekomen op de werf. Volgens hem was er tot op de bewuste dag geen enkele communicatie geweest en was hij zelfs niet op de hoogte dat de werken al gestart waren.


Volgens meester De Lepeleire, de raadsman van de bedrijfsleider van Claessen, kan het ongeval alleen te wijten zijn aan het vroegtijdig losmaken van de spanband. "Er was op dat moment geen noodzaak om de spanband los te maken", zegt meester De Lepeleire. "Je mag nog 10.000 veiligheidsvoorschriften volgen. Als iemand zo'n beslissing neemt, kan je niets doen".

"Ik koester geen wrok"

Toch heeft de weduwe van René nooit wrok gekoesterd tegenover het bedrijf. "Hij werkte al bijna 20 jaar voor Claessen. Hij had ervaring genoeg, maar een ongeluk zit in een klein hoekje", vertelt Yvette, de weduwe van René. "Ik heb Claessen nooit iets kwalijk genomen. De avond na het ongeval is de oude bedrijfsleider Jos Claessen nog bij mij langsgeweest. Die man vond het ook verschrikkelijk", vertelt Yvette. "Met kerst heb ik van Claessen een groot kerstpakket gekregen en een jaar na het ongeluk werd er bij mij thuis een grote bos bloemen afgeleverd van het bedrijf."

Altijd vrolijk

Yvette vertelt dat René een vrolijke, goedlachse man was.


"Hij werkte enorm graag voor zijn baas", zegt Yvette. "Hij was heel belangrijk binnen het bedrijf en zorgde altijd voor een lach op ieders gezicht. Hij wordt nog elke dag gemist." (TJW)