Sporters marcheren voor nieuwe thuisbasis

HUIDIGE SPORTHAL IS 38 JAAR OUD ÉN TE KLEIN

Massaal veel leden van basketbalclub Okido en volleybalclub Arvoc deden mee aan de mars.
Ton Wiggenraad Massaal veel leden van basketbalclub Okido en volleybalclub Arvoc deden mee aan de mars.
Basketbalclub Okido en volleybalclub Arvoc uit Arendonk organiseerden gisteravond een mars naar het gemeentehuis. Ze eisen dat de gemeente snel werk maakt van een nieuwe sporthal. "Nu moeten we voor onze trainingen uitwijken naar Turnhout", zegt Johan Buijs van Okido.

Zowel Okido als Arvoc hebben hun thuisbasis momenteel in de Okido-sporthal in de Kerkstraat in Arendonk. Die werd 38 jaar geleden door de sportclubs gebouwd op grond van de gemeente.


Het recht van opstal geldt voor vijftig jaar en verloopt in 2030. De clubs kregen nog geen officiële bevestiging dat ze ook nadien mogen blijven en staan dus in principe vanaf 2030 op straat. Ze doopten hun protestmars daarom 'S.O.S. - Sport op Straat?'


"Wellicht zouden we hier ook na 2030 wel kunnen blijven, maar dat is eigenlijk geen oplossing. Onze clubs zijn veel te groot geworden voor de sporthal die we nu hebben", vertelt Johan Buijs, voorzitter van basketbalclub Okido. "We trainen nu in elke beschikbaar sportzaal in Arendonk, en onze seniorenploegen gaan zelfs twee keer per week naar Turnhout om te trainen. Dat is al een hele tijd aan de gang, maar op termijn niet houdbaar."


Drie jaar geleden ging een kerngroep van beide sportclubs aankloppen bij het gemeentebestuur. Met de vraag om een oplossing te zoeken. "Sindsdien is er veel gepraat, maar nog niks concreet uit de bus gekomen", aldus nog Johan Buijs. "Met deze protestmars willen we duidelijk maken dat we het dossier in een stroomversnelling willen krijgen. We hopen dat alle politieke partijen het engagement aangaan om het probleem op te lossen door zo snel mogelijk een sporthal te bouwen die aan alle huidige noden voldoet."


De sportclubs bezorgden de politieke partijen in Arendonk vorige maand al een brief waarin ze hun wens verduidelijkten. Zowel van CD&V, N-VA als sp.a-Groen kregen ze een positief antwoord op hun vraag naar extra accommodatie. En ook in onze verkiezingsreeks bleek dat de lijsttrekkers in Arendonk - ook Arendonk Positief - de bouw van een nieuwe sporthal als één van de prioriteiten voor volgende legislatuur zien. Toch beslisten de basketbal- en volleybalclub een mars van de sporthal naar het gemeentehuis te organiseren om hun wensen nog eens kenbaar te maken aan de lokale politici.


"Met de mars hopen we nog eens extra druk te zetten. We zien deze mars als een opwarming, en hopen dat we niet nog een tweede keer op straat moeten komen."


Over de locatie waar de beloofde sporthal op termijn zal komen, is nog geen duidelijkheid. N-VA en CD&V zijn voorstander van een hal aan sportpark Heikant. sp.a-Groen verkiest de bouw van een nieuwe sporthal op de plaats van de huidige Okido-hal.

De voorzitters van de clubs eisen dat de gemeente snel werk maakt van het dossier.
Ton Wiggenraad De voorzitters van de clubs eisen dat de gemeente snel werk maakt van het dossier.