Miguel (4 maanden) ziet voor het eerst zijn mama en papa

ARENDONKS KOPPEL MET BABY IN VS VOOR OOGOPERATIE VAN 110.000 EURO

Baby Miguel werd geboren met ondoorzichtig hoornvlies. Na een geslaagde operatie in de VS dinsdag kon hij voor de eerste keer in zijn leven zien.
Jef Van Nooten Baby Miguel werd geboren met ondoorzichtig hoornvlies. Na een geslaagde operatie in de VS dinsdag kon hij voor de eerste keer in zijn leven zien.
Lieveke De Kort (31) en Michael Lu (33) uit Arendonk

verblijven momenteel in de VS. Hun zoontje Miguel


(4 maanden) werd geboren met ondoorzichtig hoornvlies.


De jongen dreigde blind te zijn als hij niet binnen het half jaar na de geboorte geopereerd zou worden. De eerste operatie dinsdag was alvast een succes. "Toen hij woensdag zijn ene oog open deed, glimlachte hij meteen. Voor het eerst kon hij zijn mama en papa zien", vertelt Lieveke.


De kleine Miguel werd op 26 juli geboren. Meteen toen zijn ouders hem in de armen kregen, merkten ze dat er iets mis was met zijn ogen. De jongen lijdt aan Sclero Cornea, een zeldzame afwijking met een ondoorzichtig hoornvlies tot gevolg. In heel Europa worden maar één of twee kinderen per jaar geboren met die afwijking. Om het probleem op te lossen, moest Miguel binnen het half jaar geopereerd worden. Anders zou hij de rest van zijn leven blind blijven.

De Amerikaanse chirurg James Aquavella, Lieveke De Kort, Michael Lu met baby Miguel en de Luikse chirurg Bernard Duchesne.
Jef Van Nooten De Amerikaanse chirurg James Aquavella, Lieveke De Kort, Michael Lu met baby Miguel en de Luikse chirurg Bernard Duchesne.

Wesley Sneijder

Probleem 1: de operatie werd nog nooit uitgevoerd in Europa. Miguel en zijn ouders werden doorverwezen naar dokter James Aquavella (86) uit Rochester in de Verenigde Staten.


Probleem 2: om de oogoperaties te laten uitvoeren, moest het gezin 110.000 euro ophoesten. Gelukkig werd het verhaal van Miguel en de bijbehorende crowdfunding enkele weken geleden opgepikt door de Nederlandse media, vanwaar de ouders van Miquel afkomstig zijn. Actrice en tv-presentatrice Yolanthe Cabau, de vrouw van de Nederlandse topvoetballer Wesley Sneijder, spoorde haar man aan om ook geld te doneren. Om welk bedrag het precies gaat, is niet bekend. Maar met de 110.000 uiteindelijk op zak trok het gezin vorige week naar de Verenigde Staten.

Linkeroogje

Drie dagen geleden, dinsdag, werd Miguel met succes geopereerd aan zijn linkeroogje. "De arts heeft gezegd dat het zijn beste operatie was van alle baby's die hij ooit geopereerd heeft", vertelt Lieveke De Kort vanuit de Verenigde Staten. "Omdat aan de binnenkant Miguels oogjes nog intact waren. Normaal moeten er eerst behandelingen gebeuren om de operatie mogelijk te maken, maar dat was bij Miguel zelfs niet nodig."


Op 11 december wordt het andere oogje van Miguel onder handen genomen. Maar woensdag, één dag na de eerste operatie, volgde alvast een eerste emotioneel moment voor de ouders van Miguel. "Tot nu toe zag Miguel alleen licht en donker. Hij had ons nog nooit kunnen zien. Maar woensdagochtend deed hij één oogje open, meteen gevolgd door een glimlach. We denken dat dit de eerste keer ooit was dat hij zijn mama en papa zag. Hij volgde ons ook met zijn oogje. Het was een erg emotioneel moment voor ons. Normaal wordt de opening waardoor hij kan kijken nog iedere dag wat groter, en zal hij dus iedere dag een beetje beter zien."

Luikse chirurg

De ouders van Miguel hebben er vertrouwen in dat ook de operatie aan het tweede oogje zal lukken. Hun zoon zal nadien een normaal leven kunnen leiden. "Miguel zal de rest van zijn leven oogdruppels moeten krijgen, maar verdere operaties volgen er normaal niet. We zullen de komende maanden wel geregeld op controle moeten bij Bernard Duchesne, een arts uit Luik die is meegereisd naar de Verenigde Staten. Maar op dit moment ziet het oogje er heel goed uit."


De ouders van Miquel beseffen dat de operaties alleen mogelijk waren dankzij de vele giften de ze mochten ontvangen.


"We hadden nooit verwacht dat er zoveel geld ingezameld zou kunnen worden met de crowdfunding. Maar ik heb er dan ook 24 uur per dag voor gevochten. Voortdurend zat ik achter de laptop om dit waar te kunnen maken. Want ik wilde er alles aan doen om mijn kind een toekomst te geven. Hij verdient het om te kunnen zien", besluit Lieveke De Kort.


DNA-onderzoek moet nog uitwijzen waarom Miguel de afwijking aan zijn ogen had. Daaruit zal blijken of eventuele volgende kinderen dezelfde afwijking kunnen hebben.