Lawaaierige generatoren verraden cannabisplantage

Het parket heeft celstraffen gevorderd tegen de leden van een drugsbende. De bende baatte cannabisplantages uit aan Rode Del in Arendonk en de Akkerstraat in Dessel.

De politie trok in maart 2014 voor een huiszoeking naar een woning aan de Rode Del in Arendonk. Er waren klachten uit de buurt gekomen dat er - ondanks een gewone elektriciteitsvoorziening - steeds generatoren draaiden op het terrein en er werd een cannabisgeur waargenomen. Het vermoeden dat er een cannabisplantage werd uitgebaat, bleek te kloppen. "Op het terrein stonden twee caravans die aangesloten waren op een generator", vertelt openbaar aanklager Wim Smets. "In elke caravan stonden zo'n 200 cannabisplanten." Op het terrein van Martinus J. en Maria V.D.O. stond ook een Saab, ingeschreven op naam van Marc G. uit Mol. De man woonde op dat moment nog in Dessel. "Er werd ook bij hem een huiszoeking uitgevoerd en daar trof de politie opnieuw een cannabisplantage aan, dit keer met 290 planten", aldus Wim Smets.


De politie ziet gelijkenissen in de plantages en gaat er daarom van uit dat beide plantages het werk zijn van dezelfde drugsbende. De zeven bendeleden riskeren celstraffen. Het openbaar ministerie vraagt ook een verbeurdverklaring van 152.000 euro. Zoveel winst zou de bende gemaakt hebben. Marc G. bekent gedeeltelijke schuld voor de plantage in zijn woning. "Hij heeft de plantage alleen onderhouden", aldus zijn advocaat. Martinus J. en Maria V.D.O. ontkennen iedere betrokkenheid. Zij beweren dat ze de caravans verhuurden en niet wisten waarvoor ze werden gebruikt.


Vonnis op 14 december. (JVN)