"Op de spoeddienst moet je altijd lang wachten"

LANDBOUWER RISKEERT CELSTRAF NA OVERLIJDEN ASIELZOEKER

Paul Bruurs met de fiets aan het gerechtsgebouw.
Foto JVN Paul Bruurs met de fiets aan het gerechtsgebouw.
"Naar spoed brengen? Daar heb je altijd lange wachttijden." Daarom bracht Paul Bruurs (63) uit Arendonk een stervende asielzoeker niet naar het ziekenhuis, maar terug naar het tijdelijke asielcentrum in Weelde. Tegen dat de ziekenwagen daar arriveerde, was Nasri M. (47) al dood. Landbouwer Paul Bruurs riskeert een celstraf voor schuldig verzuim.

De boerderij van Paul Bruurs aan De Lusthoven in Arendonk was overdag een vaste stek voor bewoners van het tijdelijke opvangcentrum voor asielzoekers in Weelde. "Ze mochten bij mij komen paardrijden. Om even al hun zorgen te vergeten na alle ellende die ze hadden meegemaakt", zegt Paul Bruurs. Het parket vermoedt dat Bruurs de asielzoekers in het zwart liet werken.


Op 12 maart 2016 had Paul Bruurs de Syriër Nasri M. (47) op bezoek. Hij bracht samen met een andere Syriër en drie Irakezen de dag door op de boerderij. 's Avonds om 19.20 uur zette Bruurs de asielzoekers af aan het tijdelijke vluchtelingencentrum. "Het slachtoffer is voor dood achter gelaten op de parking van het asielcentrum", zegt openbaar aanklager Wim Smets. "Volgens de MUG-arts was het overlijden te wijten aan een hartfalen. Na de feiten kwam de geruchtenmolen op gang. Bruurs zou asielzoekers in het zwart werken hebben laten werken."


Het lichaam van Nasri M. werd opgegraven voor een autopsie. Daaruit bleek dat hij verscheidene ribbreuken had. Het is nooit duidelijk geworden hoe het slachtoffer die heeft opgelopen.


Voor het gerecht in Turnhout was deze nieuwe wending voldoende om de zaak verder te onderzoeken. Paul Bruurs wordt vervolgd voor schuldig verzuim. "Wat er precies gebeurd is, weten we niet. Het slachtoffer is 's morgens gezond vertrokken en 's avonds dood gedropt in het centrum", zegt aanklager Wim Smets. "We kunnen Bruurs minstens schuldig verzuim aanrekenen. Hij heeft niet gedaan wat hij kon doen."


Paul Bruurs verklaarde tijdens het onderzoek dat het eerder op de dag al slecht ging met M. "Ik had hem op de grond zien liggen, maar ik dacht dat hij aan het bidden was. Even later dronk hij gewoon mee koffie en hij rookte een sigaret."


Paul Bruurs reed nadien met de asielzoekers naar drankenhandel Prik & Tik. Onderweg ging het opnieuw achteruit met de medische toestand van M. "Ze zijn terug naar het erf gereden, waar M. wat water te drinken kreeg. Op geen enkele ogenblik heeft Paul Bruurs een ambulance gebeld of is hij er mee naar het ziekenhuis gereden. Uiteindelijk reed hij met de stervende man naar het asielcentrum om hem op de parking uit de auto te kieperen. Ik vraag een celstraf van zes maanden en een geldboete."


Paul Bruurs reageerde verbolgen op het woordgebruik van openbaar aanklager Wim Smets. "Uit de auto gekieperd? Ik heb daar meteen het onthaal gewaarschuwd. De ambulanciers hebben hem uit mijn wagen gehaald om de reanimatie te starten. Het was pas nadat ze heel hard riepen dat iedereen uit de weg moest gaan (andere asielzoekers waren komen kijken, red.) dat ik vertrokken ben. Maar niet voordat ik mijn contactgegevens heb achtergelaten aan het onthaal."

Suikerziekte

Volgens de advocaat van Bruurs is er geen sprake van schuldig verzuim. "Hij heeft in volle paniek moeten beslissen", benadrukt meester Peter Janssens. "Van een andere asielzoeker vernam mijn cliënt dat M. suikerziekte had. Paul Bruurs dacht dat alle snel weer beter zou gaan als hij zijn insulinespuit zou krijgen in het asielcentrum."


Zowel de aanklager als de rechter merkten op dat het logischer was geweest naar het ziekenhuis te rijden. "Dat was geen optie. Enkele maanden voordien was ik zelf op spoed beland. De wachttijden zijn daar enorm", reageerde Bruurs. "Ik heb een beslissing genomen waarvan ik dacht dat het de beste was."


Meester Janssens ging voor de vrijspraak. "Volgens de aanklager had hij iets ànders moeten doen. Maar je kan alleen voor schuldig verzuim verordeeld worden als je nìks doet. Schuldig verzuim is er niet om mensen te sanctioneren die een inschattingsfout maken." Bruurs merkte nog op dat de gebroken ribben wellicht een gevolg waren van de reanimatiepogingen van de ambulanciers. Vonnis op 23 oktober.