Opnieuw vijftien illegalen aangetroffen: "Hopelijk is dit toeval"

Al meer dan dertig illegale vluchtelingen, op weg naar Groot-Brittannië, werden de afgelopen dagen gevat in onze regio. De meesten werden gevonden in Tielt, maar sommigen ook in Wielsbeke of Ardooie. "De concentratie in de Mandelstreek is wellicht toeval, of dat hopen we toch", aldus de politie.

Achttien vluchtelingen werden maandag aangetroffen op een vrachtwagen die kwam leveren bij het bedrijf Quadrant in Tielt. Amper een dag later werden opnieuw drie illegalen gevonden op een bedrijventerrein in Wielsbeke en ook gisteren was het prijs. Acht vluchtelingen werden van een vrachtwagen geplukt bij het bedrijf ITC in Tielt en nog eens vier werden opgepakt na verdachte handelingen langs de Pittemstraat in Ardooie.

Identiteiten bepalen

Dat maakt 33 vluchtelingen in totaal, een aantal waarvan ze ook bij de politie opkijken. "Het is opmerkelijk en we hopen dat het geen structureel probleem wordt", zegt commissaris Filip Feraux van de politiezone Regio Tielt. "De administratieve afhandeling van dergelijke dossiers vraagt immers nogal wat inspanningen. We moeten identiteiten bepalen, vingerafdrukken nemen, verhoren in het bijzijn van een tolk en tal van telefoontjes doen. Bovendien is er uiteraard ook het humanitaire aspect. Je kan die mensen niet aan hun lot overlaten. We voorzien bijvoorbeeld een deftige maaltijd voor ze weer vertrekken."


De illegalen zijn vrijwel allemaal mannen tussen de 20 en 30 die in Groot-Brittannië een nieuw leven hopen op te bouwen. "De jongste lichting kwam uit Syrië, Eritrea en Soedan. Twee van hen behoorden tot de groep die maandag bij Quadrant werd ontdekt. Twee anderen bleken gisteren al opgepakt in Dilbeek en Aalst. Ze hadden een bevel op zak om ons land te verlaten." (VHS)