Ongezien eerbetoon aan betreurde ‘juf Lucrèce’

16 deelnemers op 100 kilometer tegen kanker, al 500 inschrijvingen voor Urban Run

De tweede editie van de Urban Run op 9 februari belooft nu al een succes te worden. Op 24 maart staan vier teams aan de start van de 100 kilometer tegen kanker
Joke Couvreur De tweede editie van de Urban Run op 9 februari belooft nu al een succes te worden. Op 24 maart staan vier teams aan de start van de 100 kilometer tegen kanker
Ardooie loopt voor het tweede jaar op rij warm voor Kom Op Tegen Kanker. Wat vorig jaar begon als een eerbetoon aan de betreurde schooljuf Lucrèce Verhelle, is uitgegroeid tot een heus evenement. Op 9 februari staat een nieuwe Urban Run gepland en op 24 maart lopen zestien Ardooienaars mee met de 100 kilometer run van Kom Op Tegen Kanker. 

Het verhaal van Team Lucrèce begint bij Siegfried, Heleen en Laurien Feys, die op 13 september 2016 hun moeder verloren aan kanker. Lucrèce Verhelle was bijzonder graag gezien in de gemeente. Zoon Siegfried besloot samen met zijn zussen en schoonbroer mee te lopen met de jaarlijkse 100 kilometer Tegen Kanker in Antwerpen. Daarvoor moet je 2.500 euro inschrijvingsgeld betalen. Siegfried ging aankloppen bij de oud-collega’s van zijn moeder in basisschool De Boomgaard. Zo ontstond het idee voor een Urban Run. Het evenement nam een vliegende start en 20 januari 2018 trokken bijna duizend Ardooienaars de loopschoenen aan, goed voor een opbrengst van 11.000 euro, een pak meer dan de verhoopte 2.500 euro.

Wijlen Lucrèse Verhelle.
Joke Couvreur Wijlen Lucrèse Verhelle.

Straks veel Ardooienaars in Antwerpen

“Dat heeft al onze verwachtingen overtroffen”, vertelt Siegfried. “Ruim voldoende om vier ploegen in te schrijven voor de 100 kilometer. Dus dat hebben we ook gedaan. Vorig jaar waren we dus met vier, maar door de enorme steun die we sindsdien kregen, besloten we een stapje verder te gaan. Veel vrienden en sympathisanten willen meelopen. Zelfs als er iemand geblesseerd raakt, hebben we nog reserve klaar staan. Ardooie zal straks in Antwerpen goed vertegenwoordigd zijn. We gaan proberen met alle zestien tegelijk over de meet te lopen. Het wordt erg emotioneel. Allemaal deelden we in het leed dat kanker kan veroorzaken.”

De lopers op de 40 km zijn Siegfried Feys, Annelies Ver Eecke, Nele Debusschere en Davy Spiessens. Tom Oosterlinck, Debbie De Backer, Jan Vander Straeten en Robrecht De Deygere lopen de 30 km, Heleen Feys, Inne Vancoillie, Nele Maeseele en Kimara Goethals de 20 km en Laurien Feys, Wouter Verbrugghe, James Verhage en Heidi De Deygere gaan voor de 10 km.

Wat is tien kilometer afzien in vergelijking met de helse strijd die kankerpatiënten moeten leveren?

Heidi Dedeyger

Een van de twaalf nieuwe lopers is Heidi De Deygere (49). Ze verloor haar echtgenoot Wim Cordier (44) in 2017 aan kanker. “Wim heeft drie jaar gevochten tegen de ziekte. Alles heeft hij gegeven. Altijd bleef hij positief, altijd bleef hij lachen. Elke dag die we samen hadden, was een geschenk. Dit klinkt misschien vreemd, maar het is bijna alsof kanker alleen mensen met een groot hart treft. Juf Lucrèce was ook zo iemand. Zich altijd om anderen bekommeren en hun eigen problemen op de achtergrond zetten. En leven alsof ze onsterfelijk zijn. Elke stap die ik ga lopen, is voor Wim en voor zijn lotgenoten. Wat is tien kilometer afzien in vergelijking met de helse strijd die kankerpatiënten moeten leveren?”

Al 500 voorinschrijvingen

Wie Siegfried, Heidi en de andere veertien dapperen van Team Lucrèce wil steunen, moet op zaterdag 9 februari in Ardooie zijn voor de tweede editie van de Urban Run. “Er zijn al vijfhonderd voorinschrijvingen”, weet Rika Depreiter van De Boomgaard, de school die samen met het IHKA de organisatie van de Run op zich neemt. “Vorig jaar hadden we op dit moment tachtig inschrijvingen, dus dat belooft veel goeds. Het parcours is wat gewijzigd, maar blijft geheim. Ik kan wel zeggen dat het met 4,2 kilometer toch een kilometer langer is dan vorig jaar.”

Inschrijven voor de Urban Run kan op www.gvbdeboomgaard.bewww.ihka.be of de Facebookpagina ‘100km run - team Lucrèce’. De kinderen kunnen starten vanaf 15 uur, volwassenen vanaf 16 uur. Start en aankomst liggen op de domeinen van De Boomgaard en het IHKA. De lopers betalen de dag zelf een vrije bijdrage als inschrijvingsgeld.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.