Ondernemer afgeperst voor 250.000 euro maar vraagt zélf om dader niet te straffen: “Ik begrijp hem”

Illustratiebeeld.
Illustratiebeeld.
Een 44-jarige man uit Roeselare heeft van de strafrechter in Brugge de gunst van de opschorting gekregen voor het versturen van een dreigbrief naar een gefortuneerde industrieel uit Ardooie. De rechter volgde daarmee de vraag van de ondernemer zélf: “Ik wil niet dat hij gestraft wordt, want ik begrijp hem”, sprak het slachtoffer. 

De industrieel verraste in de Brugse rechtbank toen hij zijn afperser menslievend toesprak. Die had hem een dreigbrief gestuurd om 250.000 euro te eisen. “Ik vraag u zelfs om hem niet te straffen mijnheer de rechter. De opschorting is voor mij meer dan genoeg. Ik praat de feiten niet goed en vraag daarom een euro symbolische schadevergoeding. Het bezorgde me veel angst maar ik ken zijn situatie en begrijp hem wat.”

Dreigbrief met gekleefde letters

De 44-jarige B.N. uit Roeselare, die in onderaanneming voor de baas van het grote bedrijf werkte, pleegde nochtans allerminst fraaie feiten. Hij stuurde op 10 augustus 2017 een dreigbrief naar de CEO. Die bestond uit rode en gele gekleefde letters en daarin stond in getrukeerd gebrekkig Nederlands: “Steek op 15 augustus 250.000 euro in een plastic zak en legde (sic) die in het gras om 19 uur langs de spoorweg. Geen politie of je familie moet het bekopen.”

De CEO verwittigde toch de politie die in een hinderlaag lag en B.N. diezelfde avond kon arresteren. Hij ontkende eerst nog.  In zijn woning werd even later de labelmachine gevonden waarmee de dreigbrief werd gemaakt. “Ik heb zeer veel spijt van mijn daad maar deed het om mijn broer te helpen. Die kampt met enorm veel schulden en belandde daardoor in de financiële problemen”.

De rechter ging in op de lovende woorden van de ondernemer en kende de opschorting toe aan diens werknemer. Hij moet zich wel drie jaar aan voorwaarden houden.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Anthony van der Borght

    Dat wist ik niet je geen straf krijgt . Voor afpersingen. Zo kan iederéén grote bazen van gelijk waar afpersen voor het bekomen van geld.. en zo kan gelijk wie het doen. Het leven is toch gebaseerd op geld !! Dat weet iedereen dat het leven draait nu op geld . Dat is vanaf dat de euro er is..echt waar met de frank was dat niet zo !!! Er is nooit zoveel gebeurd in verband met het verlies van jobs en al wat er komt bij zien .. Door de Euro