Nonkel Jerome leert scholieren over WO I

OORLOGSDAGBOEK INSPIRATIE VOOR NIEUWE EDUCATIEVE WEBSITE

De nabestaanden van Jerome Seynhaeve samen met gedeputeerde Myriam Vanlerberge.
Jos Bogaerts De nabestaanden van Jerome Seynhaeve samen met gedeputeerde Myriam Vanlerberge.
Het oorlogsdagboek van Koolskampenaar Jerome Seynaeve (1898-1960) vormt de rode draad van een nieuwe website voor het basisonderwijs over de Groote Oorlog.

De provincie West-Vlaanderen zet tot en met 2018 alles op alles voor de grootschalige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. "Die herdenking mag niet snel vergeten worden", zegt Myriam Vanlerberghe, gedeputeerde voor cultuur. "Daarom hebben we de steun van het onderwijs nodig. Omdat er geen overlevenden meer zijn uit de periode 1914-1918, is het belangrijk om een nieuw collectief geheugen te creëren. De scholen leveren al bijzonder goed werk. Om hen te helpen, hebben we een nieuwe educatieve website ontwikkeld."


Die website 'Nooit meer oorlog' werd voorgesteld in het Handelshuis in Koolskamp. Geen toevallige locatie, want het pakket is geïnspireerd door het oorlogsdagboek van Koolskampenaar Jerome Seynaeve. "Nonkel Jerome was pas 16 toen de oorlog begon, zijn broer René 18", vertelt neef José Alliet (85). "Na berichten over de gruweldaden van de Duitsers, vluchtten ze naar Frankrijk samen met hun neef en buurjongen André Alliet. In Duinkerke vonden ze een plaatsje in een overvolle wagon om naar Concarneau in Bretagne te reizen. Daar werden ze opgevangen door de familie Rebry. Na een jaar werd René opgeroepen. Hij sneuvelde in Diksmuide. André stierf aan de Spaanse griep en Jerome werd in 1917 opgeroepen. Hij wist te overleven aan het front en verbleef na de oorlog nog een jaar als bezetter in Duitsland. Nonkel Jerome was echt getraumatiseerd door wat hij meegemaakt had en vertelde amper over de gruwel. Hij heeft me wel twintig jaar op sleeptouw genomen naar allerlei culturele voorstellingen en zo ben ik toch het een en ander te weten gekomen."


Na de oorlog groeide Jerome uit tot een dorpsfiguur. Hij was onder andere stichter van het lokale Davidsfonds en was ook even in de running voor het burgemeesterschap.

Jerome Seynhaeve overleefde de oorlog.
Jos Bogaerts Jerome Seynhaeve overleefde de oorlog.

Zes schriftjes

Wat Jerome echt meemaakte, kwam zijn familie te weten via zijn oorlogsdagboek. "Vanaf dag één nam hij nota's. Die schreef hij na de oorlog verder uit, in totaal waren er zes schriftjes. De inkt is na verloop van tijd vervaagd. Bovendien is veel in een verouderd West-Vlaams geschreven. Moeilijk leesbaar dus. Ik heb me een half jaar beziggehouden met alles te corrigeren en over te typen. Via mijn neef Willy Platteeuw is het dagboek bij Sofie Viaene, deskundige herinneringseducatie bij de provincie, beland."


"Ik was meteen overtuigd van de didactische mogelijkheden ervan", pikt Sofie in. "Het dagboek bevat een schat aan informatie. Ik selecteerde 94 fragmenten die de scholieren mee nemen door de oorlog."


Het oorlogsdagboek wordt ook in boekvorm gegoten en zal vanaf augustus te koop zijn. Willy hoopt nog een auteur te vinden die het dagboek in een roman wil verwerken. Meer info op www.nooitmeeroorlog.be.

Zijn broer René sneuvelde in 1915 in Diksmuide.
Jos Bogaerts Zijn broer René sneuvelde in 1915 in Diksmuide.