Man kan uitbreiding bermbrand voorkomen
met emmers water

Jean-Paul Esprit (rechts), in gesprek met Johan Vandeputte, postoverste van de brandweer in Ardooie, met op de achtergrond de weggebrande berm. Ook de bomen leden fel onder de brand.
Hans Verbeke Jean-Paul Esprit (rechts), in gesprek met Johan Vandeputte, postoverste van de brandweer in Ardooie, met op de achtergrond de weggebrande berm. Ook de bomen leden fel onder de brand.
Op de grens van Lichtervelde en Koolskamp, langs de Oude Heirweg, heeft woensdag op de middag een kurkdroge berm aan een goed verscholen visvijver vuur gevat. De eigenaar kreeg de brand zelf min of meer onder controle.

Toen Jean-Paul Esprit woensdagmiddag even een kijkje ging nemen naar zijn paarden merkte hij plots rook op aan zijn visvijver iets verderop. “Ik ben snel ter plaatse gekomen”, vertelt de man. “Rechts van de toegangspoort was er wat vuur, van droge vegetatie die in brand stond. Toen ik met mijn eerste emmers water uit de vijver terugkwam, bleek de brand al flink uitgebreid.”

Hinder voor treinverkeer

Esprit kon toch voorkomen dat het vuur nog meer uitbreidde. “Het was op het nippertje, denk ik. Er waaide een windje dat de vlammen alleen maar aanwakkerde. Net toen ik dacht dat de situatie onder controle was, arriveerde de brandweer. Zij blusten alles nog eens na. Ik heb geen idee hoe het vuur kon uitbreken. Was het zelfontbranding? Of heeft een visser die hier vertrok een sigarettenpeuk achtergelaten? Wie zal het zeggen”, aldus de landbouwer. Het treinverkeer liep vertraging op door de brand omdat hij zich vrij dicht tegen de spoorlijn Gent-De Panne situeerde. De treinen konden er niet voorbij tot de vlammen geblust waren.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.