Heldhaftige militair blust brand

JONGE PASSANT (23) VOORKOMT ERGER DOOR KOELBLOEDIG OPTREDEN

Bewoonster Françoise V. bedankt Mike Derycker, haar 'held van de dag'.
JVK Bewoonster Françoise V. bedankt Mike Derycker, haar 'held van de dag'.
Een 23-jarige militair uit Ardooie heeft zaterdagnamiddag bij een keukenbrand in Tielt gehandeld als een held. De jongeman trok het appartement binnen en doofde eigenhandig de vlammen. De bewoonster was de man zeer dankbaar. "Ach, ik deed gewoon mijn plicht, maar mijn sergeant zal wel trots zijn."

"Mijn held!" Zo sprak Françoise V. zaterdagnamiddag over de man die haar flat langs de Deinsesteenweg in Tielt kon behoeden voor een zware brand. De bewoonster en haar partner zaten even voor 15 uur in de leefruimte nog te eten, terwijl in de keuken de frietketel aan het opwarmen was om nog enkele kroketten klaar te maken. "Plots merkten we dat de frietketel in brand stond", aldus Françoise. "We hebben nog geprobeerd het vuur met doeken en een afdekplaat te doven, maar dat lukte ons niet. De vlammen waren al in de afzuigkap geslagen. We moesten het opgeven en naar buiten lopen." Tot verbazing van de bewoonster daagde uit het niets een jongeman op die onmiddellijk het heft in handen nam.


"Toen ik hier langsreed, zag ik uit het gebouw rook opstijgen", aldus Mike Derycker (23) uit Ardooie. De man, die vorige week in Leopolsburg aan een opleiding als militair is begonnen, ging onmiddellijk een kijkje nemen. "Ik zag mensen staan kijken naar wat een keukenbrand bleek te zijn in een flat boven een toonzaal. De bewoonster was wat in shock. Ik heb toen tegen iedereen geroepen dat ze buiten moesten blijven. Ook vroeg ik aan een aantal mensen of ze een blusapparaat konden halen." Mike ging de trap op en zag dat er in de keuken heel wat rook was. "Eerst probeerde ik tevergeefs met een grote doek het vuur te doven." Mike kreeg daarop echter een CO-blusapparaat in handen en kon daarmee de klus wel klaren."

Een deel van de uitgebrande keukenapparaten.
JVK Een deel van de uitgebrande keukenapparaten.

Zaak gered

Even later arriveerde de brandweer die het overnam van de militair. "Die man heeft inderdaad de zaak kunnen redden, zonder zijn tussenkomst was de schade veel groter geweest", zegt commandant Lieven Rijckaert van de brandweer van Tielt. De spuitgasten controleerden daarna wel nog het dak omdat werd gevreesd dat het vuur zich in het vals plafond had genesteld. Dat bleek echter niet het geval. De toonzaal van het motorhomebedrijf kreeg wel wat rook binnen, net als Mike en Françoise trouwens die even in de ambulance moesten plaatsnemen. "Ik ben blij dat die man zoiets durfde te doen, hij is echt mijn held", aldus de bewoonster. "Gelukkig gebeurde dit gisterenavond (vrijdag, nvdr) niet, want toen had ik mijn familie uitgenodigd om te komen eten. Die kroketjes waren eigenlijk een restje. Ik had nog een vriendin opgebeld om mee te eten met ons, maar dan zal niet meer lukken, tenzij we zwarte kroketten willen eten", relativeert de vrouw enigszins de situatie. "Maar ik ben die jongeman zeer dankbaar, hij is de held van de dag."


De schade bleef dan ook beperkt en volgens Françoise blijft het flatgebouw bewoonbaar. "Ach, ik heb gewoon mijn plicht gedaan, maar ik denk wel dat mijn oversten in het leger trots zullen zijn op wat ik deed."

De brandweer controleert het dak.
JVK De brandweer controleert het dak.