Gerechtelijk onderzoek naar incident in kinderopvang waarbij baby zwaargewond raakt

Een kinderopvang in Ardooie moest twee weken geleden de deuren sluiten nadat een kind van zes maanden zwaargewond raakte toen het ontglipte aan de onthaalmoeder. Kind & Gezin schorste de vergunning van de opvang. "Het was een ongeluk", zegt de onthaalmoeder. "Hopelijk komt alles weer goed met de baby."

De feiten speelden zich af op 14 augustus in een kinderopvang langs de Beverensestraat in Ardooie. "Een van de kindjes is me ontglipt", vertelt de onthaalmoeder na enig aarzelen. "De baby viel, maar ik kon hem nog net vastgrijpen. Het jongetje botste wel met z'n hoofdje tegen de rand van z'n bedje. Daarna ademde het kindje niet meer. Ik heb onmiddellijk de hulpdiensten gebeld en heb geprobeerd om de baby weer wakker te krijgen. Het was een verschrikkelijk en dom ongeval." Naar verluidt is het jongetje intussen ontslagen uit het ziekenhuis. Omdat het slachtoffertje zwaargewond raakte en de omstandigheden van het incident niet duidelijk zijn, werd een gerechtelijk onderzoek gestart. Daaruit moet blijken of de verwondingen van de baby, wiens zusje trouwens ook in de opvang verbleef, het gevolg zijn van een ongeval.


Kind & Gezin schorste intussen de vergunning van de kinderopvang, die onder de vleugels van het Zorgbedrijf Roeselare werkt. Zorgbedrijf Roeselare liet de opvang, waar tot acht kindjes kunnen verblijven, bijna twee weken geleden sluiten. Voor de overige kindjes werd snel een andere opvangplek gevonden. De onthaalmoeder, die tijdens het onderzoek geen contact mag hebben met de ouders van de baby, betreurt enorm wat er is gebeurd. "Ik denk voortdurend aan hem", zegt ze. "Hopelijk komt alles weer goed." (VHS)