Estaminet gaat eigen brouwerij vooraf

DROOM JEF PIRENS OM ZELF BIER TE MAKEN IN STROOMVERSNELLING

Jef Pirens en zijn vriendin Steffi Vanhegen op de plaats waar ze hun eigen brouwerij zullen starten
Foto Bogaerts Jef Pirens en zijn vriendin Steffi Vanhegen op de plaats waar ze hun eigen brouwerij zullen starten
"Enkel van de brouwerij leven, zou moeilijk zijn", zegt Jef Pirens uit Emelgem. Daarom opent hij dit weekend al de estaminet die bij zijn nog op te starten brouwerij hoort. Met de aanvraag van de bouwvergunning voor een eigen brouwerij en de aankoop van een volledige brouwinstallatie wordt de droom van Jef Pirens om zelf bier te maken, heel concreet.

Jef Pirens brengt al enkele jaren bieren op de markt die hij brouwt met bevriende brouwers. Negen maanden nadat hij in deze krant vertelde dat hij op zoek was naar een geschikte locatie om zijn eigen brouwerij te starten, raakt zijn grote droom in een stroomversnelling. Jef en zijn vriendin Steffi Vanhegen hebben Koolskamp verlaten en wonen sinds enkele weken op de site van de toekomstige brouwerij in de Ardooiestraat 130 in Emelgem. "Die zouden we in mei moeten kunnen opstarten", vertelt Jef. "We wachten momenteel op onze bouwvergunning. De bestaande serres worden gesloopt en vervangen door een hangaar om de brouwactiviteiten in onder te brengen. We hopen dat de bouw in januari kan starten. Ondertussen kocht ik wel al de volledige brouwinstallatie. Het is mijn plan om vanaf de opstart van brouwerij D'Oude Maalderij, me voltijds op mijn passie te storten. Ik wil onder meer enkele fruitbiertjes en speciallekes brouwen."


Die speciallekes zullen exclusief te verkrijgen zijn in De Brouwerij, de degustatieruimte/estaminet van brouwerij D'Oude Maalderij die officieel opent op 19 september. "Enkel van de brouwerij moeten leven, zou moeilijk zijn", gaat Jef verder. "Zo groeide het idee om de degustatieruimte, die ik sowieso bij de brouwerij wou, uit te bouwen tot estaminet. Die kreeg de naam De Brouwerij en opent op 19 september officieel, maar dit weekend willen we al eens proefdraaien. De Brouwerij zal gerund worden door Steffi en mezelf en voorlopig open zijn op vrijdag en zaterdag van 16 tot 2 uur en op zondag van 10 tot middernacht."

Meer dan een café

De Brouwerij moet heel wat meer zijn dan een zoveelste café. "In eerste instantie mikken we op de echte bierliefhebbers. Daarnaast willen we De Brouwerij stevig integreren als volkscafé hier in de buurt. Ten slotte mikken we ook op toeristen: (internationale) biertoeristen, verenigingen die ons per bus een bezoek brengen, fiets- en motortoerisme. Net om al die mensen aan te spreken en hen te laten genieten in ons interieur uit vervolgen tijden, hebben we een apart aanbod. De focus ligt natuurlijk op bier. In De Brouwerij kan je mijn eigen brouwsels van het vat proeven, maar bied ik de mensen ook de kans om te proeven van mijn collectie vintagebieren die ik de voorbije tien jaar bijeen spaarde. Het gaat om een vrij unieke collectie met bieren uit zo'n 30 landen. Verder heb ik een vaste kaart met vijf vaste biertjes en zullen er continu heel wat suggesties zijn. Het is de bedoeling dat ik steeds de laatste nieuwigheden uit bierland kan aanbieden. Ook staan er een aantal snacks op de kaart. Hierbij trekken we de kaart van het lokale en het artisanale. Het Thaise restaurant Kai Fa creëert speciaal voor ons een aantal hapjes op basis van onze brouwsels en Slagerij Peter & Maureens bereidden een paté op basis van Qantelaar. Ook wie het niet zo op bier begrepen heeft, vindt bij ons z'n gading dankzij de Mexicaanse limonades, koffie van een Izegemse brander,..."


Meer op www.doudemaalderij. com.