De Groene Dreve verkast naar Ardooie

TOOG, AQUARIUM EN DECORATIE VERHUIZEN MEE VANUIT IZEGEM

Christof Vande Vyvere en Johan Laridon in hun Café De Groene Dreve.
Joke Couvreur Christof Vande Vyvere en Johan Laridon in hun Café De Groene Dreve.
Johan Laridon (50) en Christof Vande Vyvere (44) pakten de voorbije maanden hun praatkroeg De Groene Dreve in Izegem letterlijk en figuurlijk op en pootten ze neer in Ardooie waar de zaak vrijdag heropent. De toog, het aquarium, de lusters, werkelijk alles verhuisden ze om hun eigen typische warme, huiselijke sfeer niet te verliezen.

Twaalf jaar lang was praatkroeg De Groene Dreve een vaste waarde in de Roeselarestraat in Izegem. Maar de vaste klanten wisten al langer dat het verhaal van Johan Laridon en Christof Vande Vyvere daar eindig was.


"We zagen op die plek geen toekomst meer", vertelt het koppel. "Alle naastliggende panden staan te koop en projectontwikkelaars zijn bijzonder happig om ook het café, dat op een hoek ligt, mee te integreren in een groot nieuw project. De sloop hing er als een zwaard van Damocles boven ons hoofd. Drie jaar hebben we gezocht naar een nieuwe stek. Eerst in Izegem omdat we bang waren om cliënteel te verliezen. Maar uiteindelijk zijn we hier in Ardooie in de Monseigneur Roelensstraat op het leegstaande café Cambrinus gestoten."


In januari startten de twee er met heel grondige werken. "Het was een oud en wat verloederd cafeetje, maar we zagen potentieel." Maar Johan en Christof hadden een heel duidelijke visie. De Groene Dreve zoals het tot halfweg juni een succesnummer was in Izegem, mocht niet verdwijnen ondanks de verhuis. "De naam en het concept behouden was een must." En ze gingen zelfs nog enkele fameuze stappen verder. "De Groene Dreve is altijd een plek geweest waar wijzelf en de klanten het gevoel hebben dat ze er thuiskomen. We dragen een warme ontvangst en gezelligheid heel hoog in het vaandel. In Izegem hadden we het café ingericht met die waarden voorop en net daarom brachten we de voorbije weken het interieur quasi volledig over."

Toog heropgebouwd

Zeggen dat de Ardooise Groene Dreve een perfecte kopie geworden is van het café in Izegem is net een stap te ver, maar de gelijkenis is absoluut treffend.


"We braken de toog volledig af en bouwden die hier opnieuw op, het aquarium is verhuisd, alle lusters brachten we mee, de schouw is dezelfde, het meubilair, de biljart en zelfs zo goed als alle decoratie krijgen hier een nieuwe start."

Uithangbord

Maar hoewel de look en feel helemaal aan Izegem doet denken, is er ook één heel Ardoois element.


"Op zolder vonden we een antiek uithangbord van café Cambrinus. Toen we De Groene Dreve overnamen, had dat café al vier of vijf andere namen gehad maar wij keerden terug naar de roots van die plek en herdoopten de zaak tot De Groene Dreve. Als knipoog naar het verleden. Nu hebben we ook dat oude Cambrinusbord een plekje gegeven om die link met het verleden te maken."

Deftig feestje

De Groene Dreve opent vrijdag om 10.30 uur en is voorlopig zeven op zeven open. In september volgt een officiële opening. Johan en Christof geven nog graag mee dat hun café overdag een leuke bruine kroeg is maar dat de sfeer 's avonds al snel omslaat en er vaak een deftig feestje wordt gebouwd.