Brand in oude kerk aangestoken

PARKET VAN BRUGGE NOG VOLOP BEZIG MET ONDERZOEK NAAR BRANDSTICHTERS

De oude parochiekerk is herschapen tot een ruïne. Enkel de buitenmuren staan nog recht.
JVK De oude parochiekerk is herschapen tot een ruïne. Enkel de buitenmuren staan nog recht.
De brand in de voormalige parochiekerk in de Tassche in Ardooie is aangestoken. Dat heeft het parket van Brugge gisteren bevestigd. De oude kerk is volledig vernield, enkel de buitenmuren staan nog recht. "Er liepen de laatste tijd heel wat kinderen in en rond het gebouw", zeggen buurtbewoners.

De ravage na de hevige brand die woensdagavond woedde in de voormalige parochiekerk in de Tassche, werd pas gisterenmorgen echt duidelijk. Het gebouw is herschapen tot een ruïne, enkel de buitenmuren staan nog recht. "De dag voor de brand was de voormalige priester nog langsgeweest. Hij stelde toen vast dat iemand in het gebouw een kartonnen doos in brand had proberen te steken", zegt burgemeester Karlos Callens. "De technische diensten hebben het gebouw toen beter afgesloten, maar dat heeft niet geholpen. Het was voor ons al zeer snel duidelijk dat de brand aangestoken was. Wellicht hebben de daders de gordijnen aan de inkomhal eerst doen ontvlammen. Zoiets maakt het verlies van dit gebouw alleen maar triester dan het al is." De kerk was sinds enkele maanden afgezet met nadarhekken omdat er renovatiewerken aan de gang waren. De voormalige kerk zou immers worden omgebouwd tot een cultureel centrum, de nieuwe verwarmingsinstallatie en ook de vloer lagen er al.

Buurtbewoners Pieter Alliet, Kathy Allaert, Inge Baert en hun kinderen aan de kerk. "Onze kinderen zijn hier gedoopt en hebben er zelfs hun communie nog gedaan."
JVK Buurtbewoners Pieter Alliet, Kathy Allaert, Inge Baert en hun kinderen aan de kerk. "Onze kinderen zijn hier gedoopt en hebben er zelfs hun communie nog gedaan."

Klokken luiden

Enkele buurtbewoners zien de laatste tijd wel vaker kinderen in en op het terrein. Of een van hen de brand heeft aangestoken, is nog niet zeker. "De laatste tijd zie je hier inderdaad veel kinderen", zegt een van de buurtbewoners. "Het is enorm gemakkelijk om het gebouw binnen te geraken. Je hoeft maar een van de nadarhekken op te tillen. Enkele dagen geleden nog zijn in de loop van de avond de klokken plots om tien over acht beginnen luiden, we waren stomverbaasd. Wellicht was dat ook het werk van een van de kinderen." Vlak achter het gebouw bevinden zich enkele graspleintjes en een skatepark. De politie hield er al geruime tijd een extra oogje in het zeil. "We hebben de waakzaamheid rond de kerk tijdens de vakantieperiodes verhoogd", zegt Filip Feraux van de politiezone regio Tielt. De politie ondervroeg de avond van de brand al enkele jongeren en zette zelfs de achtervolging in op één van hen. Het parket van Brugge is volop bezig met het onderzoek naar de brandstichters.


De straffen die zij kunnen krijgen zijn alvast niet mals. "Het hangt van verschillende factoren af, maar doorgaans zijn dat straffen hoger dan vijf jaar", zegt Celine D'havé van het Brugs parket. "Als het gaat om meerderjarigen riskeren brandstichters 10 tot 20 jaar cel. Het is ook belangrijk om te weten of het gebouw rechtstreeks in brand is gestoken of de brand van een voorwerp is overgegaan tot het gebouw. Voor minderjarigen gelden andere maatregelen. Als ze tussen de 16 en de 18 jaar zijn, kan de jeugdrechter oordelen om hen te straffen als meerderjarigen. Onder de 16 kan de jeugdrechter beslissen om hen ofwel te plaatsen in een al dan niet gesloten instelling of om hen huisarrest te geven."

Burgemeester Karlos Callens. "Ik denk dat we het gebouw best slopen."
JVK Burgemeester Karlos Callens. "Ik denk dat we het gebouw best slopen."

Doop en communie

"Als het om kinderen gaat, zit ik vooral in met hun ouders", zegt burgemeester Callens. "Die zullen opgezadeld worden met hoge verzekeringskosten." De burgemeester wil zo snel mogelijk werk maken van een nieuw cultureel centrum. "Ik denk dat we het gebouw, of wat er tenminste van over blijft, beter slopen. Voorlopig zullen we het dus nog iets langer moeten stellen met het oude culturele centrum dat vlak naast de afgebrande kerk ligt."


Buurtbewoners Pieter Alliet, Kathy Rosseel en Inge Baert keken enorm uit naar het nieuwe ontmoetingscentrum. "Dit is een heel spijtige zaak", zeggen ze. "We wonen hier al tien jaar. We vonden het een heel goed initiatief om de Tassche weer te laten heropleven. Wij zitten in het oudercomité en organiseren ook al eens iets. Het cultureel centrum zou een ideale plek geweest zijn. Veel van onze kindjes zijn trouwens nog gedoopt in deze kerk en hebben er zelfs hun eerste communie gedaan. Het is een stukje nostalgie dat verdwijnt. Of de brand nu aangestoken is of niet, voor ons maakt dat niet uit. We zijn het gebouw kwijt. Hopelijk vindt de burgemeester snel een oplossing voor een nieuw cultureel centrum."

De brand in de voormalige parochiekerk aangestoken
JVK De brand in de voormalige parochiekerk aangestoken

Orgel

Het koor dat elke donderdag repeteerde in de voormalige kerk zag hun orgel in vlammen opgaan. "Ik zat op een voorstelling in Oostende toen het gebeurde", zegt koorlid Bart Claeys. "Ik heb die avond veel telefoontjes en sms'en gekregen. Ik was als laatste voorzitter van de kerkfabriek ook nauw betrokken bij de ontwijding van de kerk. Het koor bleef ook na de ontwijding bestaan. We treden nu vooral op in de andere kerken van de pastorale eenheid, maar repeteren deden we tot voor de werken elke donderdag in de kerk. Daar stond nog een oud orgel. Gelukkig hebben we nog een moderner elektronisch klavier. Ik vond het gebouw trouwens zo mooi. De ronde vorm was heel herkenbaar, ook voor mensen die niet van de Tassche afkomstig zijn.

De brand in de voormalige parochiekerk aangestoken¿¿Buurtbewoners Pieter Alliet, Kathy Allaert, Inge Baert en hun kinderen.
JVK De brand in de voormalige parochiekerk aangestoken¿¿Buurtbewoners Pieter Alliet, Kathy Allaert, Inge Baert en hun kinderen.