Ardoois brouwverleden herleeft

DUO BRENGT EIGEN BIER OP DE MARKT EN PLANT NOG MEER STREEKPRODUCTEN

Emanuel Vandorpe en Kris Devoldere stellen trots hun eerste creatie Ardoois Blond voor.
Foto JBOR Emanuel Vandorpe en Kris Devoldere stellen trots hun eerste creatie Ardoois Blond voor.
Kris Devoldere en Emanuel Vandorpe willen als 'Bierbutlers' een aantal Ardooise streekproducten ontwikkelen. In navolging van de ooit roemrijke brouwerij Van den Bussche ligt de focus op bier. Ze lanceerden zopas hun eerste creatie Ardoois Blond, maar willen in de toekomst ook kazen en patés maken.

Kameraden Kris Devoldere en Emanuel Vandorpe werken in het dagelijkse leven respectievelijk als ICT-verantwoordelijke van Ardooie en als zelfstandig schilder. In hun vrije tijd hebben ze een gemeenschappelijke passie: bier. "We gaan graag samen op zwier en daar hoort dan een biertje bij", vertelt Emanuel. "Plots kwam Kris op het idee om zelf een biertje te brouwen." "Twee jaar geleden brouwden we voor het eerst twintig liter in de garage", gat Kris verder. "Ondertussen zijn we acht brouwsels verder en durf ik gerust zeggen dat ze allemaal best geslaagd waren."

Commercialiseren

Een jaar geleden dacht het duo er voor het eerst aan om hun hobbyproject te commercialiseren. "We hadden een blonde tripel van 7,4 graden gebrouwen die volgens ons de moeite was om op de markt te gooien", zegt het duo, dat zich de Bietbutlers noemt. "Het is een zomers en fris biertje van hoge gisting met hergisting op de fles. Fruitig in de mond en citrustoetsen in de nasmaak. Het is perfect als aperitiefbier, maar past ook bij vis en lichte vleesgerechten. Maar een bier op de markt brengen, is niet eenvoudig. We moesten een brouwerij vinden waar we onze eigen creatie konden brouwen, een naam vinden, een etiket ontwerpen,... Sinds vorige week is ons eigen bier eindelijk te koop en we hopen stapvoets Vlaanderen te veroveren. Er was aanvankelijk tweeduizend liter gebrouwen, maar we zijn al bezig aan de volgende vijfhonderd."

Boventitel

Het duo wilde hun bier - Ardoois Blond - op de markt brengen als Ardoois streekproduct. "De gemeente heeft eigenlijk geen typische streekproducten, wat wij als fiere Ardooienaars wel betreuren. Ardooie was ook ooit de thuishaven van brouwerij Van den Bussche. Die brouwde tot halverwege de jaren '70 onder andere Ardos, een bruin bier dat in de ruime regio welbekend was. Het leek ons leuk om dat roemrijke verleden weer te doen herleven. Daarom kozen we voor de naam Ardoois Blond. Ons volgend biertje moet een bruin bier worden, naar Ardos. Wel is het de bedoeling dat al onze producten steeds de hoofdtitel 'Bierbutlers' dragen en dan de eigenlijke naam als ondertitel. We werken hiervoor een logo uit dat op alle etiketten zal verschijnen. Voor het ontwerp kregen we hulp van striptekenaar en illustrator Jan Bosschaert, gekend van de strips De Geverniste Vernepelingskes, Sam en de illustraties in boeken van jeugdauteur Marc De Bel."

Patés en kazen

Ondertussen hebben de Bierbutlers al andere plannen. "We willen op termijn graag patés, kazen en andere streekproducten op basis van onze biertjes creëren. Misschien ooit zelfs een koffie. Momenteel bestaat er al één zo'n product. Het Ardooise filiaal van Spar creëerde namelijk al een lekker droog worstje met Ardoois Blond erin verwerkt. Het kreeg de naam Ardooienaarkes", besluit het duo trots.


Voor een fles Ardoois Blond van 75 centiliter betaal je 3,31 euro. Je kunt het proeven tijdens de doortocht van de Ronde van Vlaanderen op zondag 5 april. Dan geeft Café Opcd in de Stationsstraat een rondje Ardoois Blond. Meer info op www.bierbutlers.be.