"Als kind wilde ik al Miss België zijn"

EMILY VAN EECKHOUTTE DOET GOOI NAAR TRICOLORE LINT EN KROONTJE

"Nu al roepen ze me na als Miss België. Dan reageer ik: 'nog niet'", lacht Emily Van Eeckhoutte. 
Foto Couvreur "Nu al roepen ze me na als Miss België. Dan reageer ik: 'nog niet'", lacht Emily Van Eeckhoutte. 
Emily Van Eeckhoutte is de enige finaliste uit de Mandelstreek die meedingt naar de titel van Miss België 2019. De 19-jarige studente handelswetenschappen, die met haar 1,83 meter boven de 29 andere kandidates uittorent, droomt al sinds haar kindertijd van het tricolore lint en het kroontje.

"In Ardooie word ik nu al nageroepen als Miss België. Telkens reageer ik: 'nog niet'", lacht Emily. "Maar het doet echt deugd dat ik in m'n eigen dorp zo gesteund word." Of Emily straks ook effectief met de titel aan de haal gaat, en zo de eerste West-Vlaamse Miss Belgie wordt sinds Justine De Jonckheere in 2011, weten we pas op 12 januari. Maar de komende maanden wil ze voluit gaan. Vannacht stapt ze alvast samen met de andere 29 finalistes op het vliegtuig naar het Turkse Antalya. "Als kind keek ik al met grote ogen naar de finaleshow. Ik verzamelde flyers van de kandidates. Ik keek echt naar hen op", gaat de brunette verder. "Ze zeiden me wel eens dat ik zelf moest deelnemen, maar ik lachte die opmerking steeds weg. Ik wou het wel, maar het leek me gewoon niet haalbaar." Het keerpunt kwam toen Emily dit jaar de finale volgde. Haar droom stak opnieuw de kop op en haar pa gaf haar het nodige zetje. "Ik heb er met hem en enkele andere mensen over gepraat en me uiteindelijk met een klein hartje ingeschreven." Maar de eerste overwinning heeft ze alvast binnen. Vorige maand werd Emily Miss West-Vlaanderen gekroond en sinds een drietal weken weet ze ook dat ze de preselectie overleefde en bij de 30 finalisten voor Miss België is. "Het is m'n eerste verkiezing en wellicht ook m'n enige. Maar ik wil er 200 procent voor gaan."

Rolmodellen

Opvallen doet ze alvast. Met haar 1.83 meter is ze de grootste van alle finalistes. "Ik was bij m'n geboorte al groot: 55 centimeter", lacht ze. "Ik ben trots op m'n lengte en hoop me zo te onderscheiden." Het is een cliché, maar ook Emily hoopt dat de verkiezing deuren opent. "Ik zie het als een investering in de toekomst. Vroeger sprak ik altijd over de showbizzschool, of over presentatrice of actrice worden. Maar ik zie wel. Bovendien is dit niet de belangrijkste reden waarom ik deelneem. De missen waren jarenlang mijn rolmodellen naar wie ik opkeek. Ik wil nu graag een voorbeeld zijn voor andere meisjes. We worden overal overspoeld door perfecte plaatjes. Maar ik wil tonen dat ook een gewoon meisje uit Ardooie, dat niet het perfecte leventje heeft, iets kan bereiken en dat het daarom zo belangrijk is om altijd je dromen na te jagen."