Ruzie over toekomst afgebrande kerk

KERKFABRIEK WIL GEEN UITBREIDING GEMEENTEHUIS IN SINT-JAN DE DOPER

Er blijft enkel een ruïne over de kerk.
Henk Deleu Er blijft enkel een ruïne over de kerk.
Dat de afgebrande kerk van Anzegem heropgebouwd wordt, staat buiten kijf. Nog voor de restauratie gestart is, zit het er echter bovenarms op tussen de voorzitter van de kerkfabriek en de burgemeester over de invulling van de kerk.

De kerkfabriek wil geen uitbreiding van het gemeentehuis in de nieuwe kerk. "Het moet een kerk blijven", benadrukt voorzitter Benoit de Maere. "Hij moet vooral zwijgen", countert burgemeester Claude Van Marcke (Samen Eén).


De kerkbrand joeg op donderdag 16 oktober een schokgolf door Anzegem. "Er is veel ongerustheid", zegt Benoit de Maere, voorzitter van de kerkfabriek. "Inwoners denken dat onze kerk het nieuwe administratief centrum van het gemeentehuis wordt. Dat is uiteraard niet aan de orde. Zulke diensten onderbrengen in de nieuwe kerk kan niet. Het moet een kerk blijven. Zo kunnen we geen achtergrondlawaai toestaan tijdens bijvoorbeeld een begrafenis. Een archief of vergaderzaal kan wel. Omdat de kerk hoog is, vormt de aanleg van een tussenverdieping namelijk een optie. Maar de functie voor gelovigen moet altijd centraal blijven staan."

Henk Deleu

Kwaad bloed

De uitspraken van Benoit de Maere zetten kwaad bloed. Maandagavond was er namelijk een besloten vergadering met vertegenwoordigers van het bisdom, de kerkfabriek en het gemeentebestuur. "Er was afgesproken niets te zeggen om de dienst Erfgoed Vlaanderen niet te schofferen, want we verdedigen het dossier daar pas in januari", stelt burgemeester Van Marcke. "Wat de Maere zegt, klopt bovendien niet. Hij beslist niet of er naast de geloofsfunctie ook administratieve diensten van het gemeentehuis in de kerk komen. Dat is trouwens wél perfect mogelijk. Of heeft hij nog nooit van geluidsisolatie gehoord misschien? Ik ben er echt niet over te spreken. Als hij het dossier nu al in de gracht wil rijden, moet hij vooral soloslim blijven spelen."

Henk Deleu

Klokken wegnemen

Sowieso wordt de toren in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Het schip wordt heropgebouwd. Over de invulling is er dus nog duidelijk discussie. Eerst werk wordt nu het opruimen. "Experten komen op dinsdag 2 december bekijken hoe dat het best kan aangepakt worden, want er moet een kraan in de kerk gezet worden", legt de Maere uit. "Het waardevol Onze-Lieve-Vrouwaltaar uit 1857 willen we in ieder geval redden. Er wordt ook bekeken hoe de klokken, die onstabiel hangen, kunnen weggenomen worden", besluit de Maere.


Een timing voor de heropbouw is er nog lang niet.