Nooit zoveel chocoladewinkels

West-Vlaanderen telde nooit meer chocoladewinkels dan nu. In januari van dit jaar telde het onderzoeksbureau Locatus 211 chocoladewinkels in onze provincie.


Meer dan een derde daarvan bevindt zich in Brugge, waar 63 speciaalzaken pralines, chocoladefiguren en andere zoete varianten verkopen. Hun aantal stijgt nog elk jaar. Kortrijk staat op de tweede plaats met 11 speciaalzaken, voor Knokke-Heist (9) en Roeselare (8), Ieper (8) en Oostende (8).


Opmerkelijk is dat Oostende in 2008 nog 15 chocoladewinkels had. Nu blijft daar nog de helft van over. In West-Vlaanderen werken volgens het onderzoek zo'n 900 mensen in de chocoladesector. Ze genereren een omzet van 210 miljoen euro. "Enkele jaren geleden hebben we de impact van de brouwerijen in onze provincie onderzocht", maakt Jan Bart Van In van West-Vlaanderen Werkt de vergelijking.


"Toen kwamen we tot de bevinding dat er 30 brouwerijen waren, goed voor 400 jobs en een omzet van 120 miljoen euro. De chocoladesector is dus belangrijker dan die van de brouwerijen in West-Vlaanderen. Dat is toch een opmerkelijke vaststelling."


De grootste West-Vlaamse chocoladeverwerker is Baronie Productie in Veurne en Brugge. Verder in de top-5: Libeert (Komen), Natrajacali (Bredene), Pralibel (Vichte) en IBC (Heule). De meeste bedrijven voeren zowat de helft van hun productie uit naar het buitenland. (BHT)