Honderd betogers tegen ringweg in Anzegem zingen protestlied: “Struiken en bomen gaan eraan en dat voor een nieuwe baan”

‘Een ring tussen mens en dier is voor niemand een plezier’, staat op het spandoek van de betogers te lezen.
Henk Deleu ‘Een ring tussen mens en dier is voor niemand een plezier’, staat op het spandoek van de betogers te lezen.
Honderd inwoners van Anzegem hebben zondag geprotesteerd tegen de ring die de provincie wil aanleggen in de gemeente om het zwaar verkeer uit het centrum te weren. “Struiken en bomen gaan eraan en dat voor een nieuwe baan”, klonk het in een eigen gemaakt protestlied.

Honderd Anzegemnaren protesteerden met een klimaatwandeling tegen de ringweg die de provincie in de gemeente wil aanleggen. “We betogen voor het behoud en de bescherming van ons klimaat, milieu en landbouwgronden”, vertelt initiatiefneemster Evi Naessens. “En dus ook tegen de aanleg van een ringweg door Anzegem. Die trekt door te veel landbouwgronden. Het voorstel dat nu op tafel ligt, raakt ook aan het landbouwbedrijf van mijn man en mij, daar doe ik niet flauw over. Maar het raakt ook veel andere inwoners van Anzegem en het is niet goed voor ons klimaat in de gemeente.” 

Alternatief

De aanleg van een ringweg in Anzegem ligt al jaren op tafel en moet het zwaar verkeer omleiden dat nu via de Kerkstraat in het centrum van de gemeente passeert. Dat zware verkeer veroorzaakte in het verleden al verschillende ongevallen. Onlangs keurde de provincie een tracé goed. De provincie wil zo snel mogelijk een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan dat een definitief traject vastlegt. Daarna is het wachten op geld van de Vlaamse overheid voor de aanleg. Dat kan tot 2030 duren. “Dat is te lang en dus geen oplossing. We vragen een alternatief op korte termijn.” Ook het gemeentebestuur van Anzegem vraagt alle bevoegde diensten een oplossing op korte termijn uit te werken.

‘Waar moeten wij dan grazen’, lijken deze koeien zich af te vragen.
Henk Deleu ‘Waar moeten wij dan grazen’, lijken deze koeien zich af te vragen.

Zwarte vlaggen

De betogers startten hun protestwandeling aan zaal Ansold in de Landergemstraat om van daar tot in de Kouterstraat te protesteren. Op plaatsen waar de nieuwe ringweg zou komen, hadden de betogers zwarte vlaggen geplaatst en vlaggen gehangen met teksten als ‘Waar zullen onze koeien dan grazen?’. Op de boerderij stelden de betogers ook een protestlied voor met daarin de niet mis te verstane boodschappen: ‘Geloof niet wat men belooft, terwijl men ons berooft. Er staan kwade plannen op papier! Een ringweg zal ons dorp verdelen. Trucks die rijden dwars door je tuin...’ Daarna zetten de betogers hun tocht verder voor een extra wandeling van 3,5 kilometer terug naar zaal Ansold.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.