1 dode en 3 zwaargewonden door vuurzee in silo in Vichte

Werknemers van Oostrozebeeks ruimbedrijf moesten silo leeghalen

Vier werknemers van een ruimbedrijf uit Oostrozebeke raakten gewond bij de hevige brand bij het ramen- en deurenbedrijf Pouleyn.
Hans Verbeke Vier werknemers van een ruimbedrijf uit Oostrozebeke raakten gewond bij de hevige brand bij het ramen- en deurenbedrijf Pouleyn.
In Anzegem zijn een dode en drie zwaargewonden gevallen bij een ontploffing in ramen- en deurenbedrijf Pouleyn. De werknemers van de Ruimdienst Cannie uit Oostrozebeke raakten zwaar verbrand toen ze er een silo wilden leeghalen waarin gisteren een brand woedde. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De brandweer repte zich gisteren al naar het bedrijf Pouleyn nadat daar brand was ontstaan in één van de twee silo’s waarin houtafval wordt verzameld. De spuitgasten waren een eind in de weer, maar kregen de situatie snel onder controle. Ook de nazorg verliep kennelijk zoals het hoort. 

De directie van het bedrijf besloot om vandaag de silo te laten leeghalen door een gespecialiseerd bedrijf. Ze deed daarvoor een beroep op Ruimdienst Cannie uit Oostrozebeke. 

Hevige steekvlam

Vier werknemers van dat bedrijf begonnen vanochtend aan de klus. Maar toen ze tussen de twee silo’s een luik openden, liep het helemaal verkeerd. In de silo was er nog bijzonder veel hitte. De toevoer van zuurstof zorgde voor een hevige steekvlam die tot ver boven de silo’s uitkwam. 

Het viertal werd weggeslingerd en raakte zwaargewond. Een van hen, een man van 24 jaar, overleed deze voormiddag aan zijn verwondingen. Twee andere slachtoffers werden in kritieke toestand overgebracht naar het brandwondencentrum van het UZ Leuven. 

“Onze gedachten gaan nu vooral uit naar de nabestaanden, voor die mensen is dat een ramp”, zegt burgemeester De Vogelaere. “De stoffelijke schade is bijzaak.”

Communicatie tussen bedrijven

Uit de eerste bevindingen blijkt dat bij het openen van de deur de nog smeulende houtmassa in de silo verschoven is. Door het contact met de buitenlucht kwam het tot een explosie in de silo met een steekvlam tot gevolg.

Het arbeidsauditoraat heeft een deskundige aangesteld die het arbeidsongeval zal onderzoeken. Er zal onder andere worden gecontroleerd of er voldoende informatie werd uitgewisseld tussen de twee ondernemingen.

Vier werknemers van een ruimbedrijf uit Oostrozebeke raakten gewond bij de hevige brand bij het ramen- en deurenbedrijf Pouleyn.
Hans Verbeke Vier werknemers van een ruimbedrijf uit Oostrozebeke raakten gewond bij de hevige brand bij het ramen- en deurenbedrijf Pouleyn.17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ria Van Tornhout

  Deze jongens zijn vrienden van mijn zoon. Hardwerkende toffe jongens die dit absoluut niet verdiend hebben.Veel sterkte aan de slachtoffers en hun familie. Wij denken aan jullie!

 • Charles NOULET

  Ben zelf ook slachtoffer van een arbeidsongeval in Oostende (18/06/2007) met 58% brandwonden waarvan 45% derde graad, gevolg 9 maanden UZGent, waarvan 99 dagen Brandwondencentrum en 6 maanden revalidatie, en de rest van mijn leven gehandicapt. Veel moed en sterkte aan de slachtoffers alsook aan de families. Ik heb het overleefd, en kan het nu aan iedereen nog na vertellen, met dank o.a. aan het UZGent.

 • Jos Plessers

  Aan beide zijden fouten gemaakt.Brandweer en ruimdienst.Erg genoeg zijn er weer slachtoffers.Vuur en zaagsel is een levensgevaarlijke combinatie,zeker in gesloten ruimtes.

 • Cindy Samyn

  Hmm als er gespecialiseerd personeel wordt ingezet waarom dan eigen werknemers in gevaar brengen ? 25 jaar geleden ook meegemaakt wens je niemand toe dan ook helaas eentje moeten laten gaan ...aub elk zijn job ,veel sterkte aan de familie en vrienden van slachtoffer en sterkte aan de gzwonden en hun familie en vrienden

 • Geens Rik

  Sterkte aan de familie's van de getroffenen. Jammer genoeg zijn hier echter volgens mij zware fouten gemaakt. Hoe kon o.a. de brandweer zeker zijn dat alles opnieuw veilig was zonder blijkbaar de silo's geopend te hebben? De slachtoffers hadden dan ook zeker niet verwacht dat de hitte in de silo nog zo hoog was.