Zwarte rookpluim boven Antwerpen: “Geen brand, maar ‘affakkeling’ in Waaslandhaven”

De zwarte rookpluim die sinds zaterdagmiddag boven Antwerpen hangt, is niet het gevolg van een onrustwekkende brand, wel van ‘affakkeling in de Waaslandhaven’. Dat meldt de Antwerpse brandweer.

Boven Antwerpen hangt sinds vanmiddag een zwarte rookpluim, maar gevaarlijk is die niet. Van brand is ook geen sprake, wel van affakkeling.

Affakkelen is het verbranden van de bij aardolieproductie en olieraffinage vrijgekomen gassen, hoofdzakelijk methaan, ethaan en propaan. Die gassen kunnen worden hergebruikt als brandstof, maar bij een teveel aan gas, wordt het gas ter plekke verbrand. Dit veroorzaakt grote vlammen en rookpluimen zoals vanmiddag in de Waaslandhaven.

De rookpluim boven Antwerpen.
Brandweer Antwerpen De rookpluim boven Antwerpen.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Tamsyn

  Rijden op LPG geeft dan weer andere problemen: 30% meer uitstoot van CO2 en methaan, de belangrijkste broeikasgassen, methaan is ook een ozonprecursor. Beter helemaal geen fossiele brandstoffen meer, ‘t is altijd wel iets.

 • Renaat Moerman

  Dat is natuurlijk het gevolg als je rijden op LPG afstraft.

 • Henri Jordens

  Mogelijk door een shut down. Normaal wordt er door de flaire stoom mee doorgestuurd , dan verminderd deze vuile uitstoot.

 • Rita Meys

  Ik veronderstel dat dit geen probleem is voor het milieu??????

 • Kevin van Goethem

  En ons vragen om minder vlees te eten, meer te fietsen,... Mijn druppel op deze hete plaat gaat nooit een verschil maken. De rookpluim die ik vandaag zag kan ik persoonlijk nooit goed maken voor de natuur. Stop dus met al het hypocriete gedoe zolang dit allemaal zomaar mag.