Zuurgooier die ex-vriendin zwaar verminkte, krijgt ook in beroep 20 jaar cel

Ragna S., het slachtoffer van de zuuraanval.
Laenen Ragna S., het slachtoffer van de zuuraanval.
De 58-jarige Jean-Pierre W. is door het hof van beroep veroordeeld tot 20 jaar cel omdat hij vorig jaar zijn ex-vriendin Ragna S. (40) overgoot met zwavelvuur. De zuuraanval gebeurde op het Sint-Jansplein in Antwerpen. Het slachtoffer raakte over 41 procent van haar lichaam verbrand. De beklaagde ontkende dat hij haar wilde doden, maar het hof vond de poging tot moord bewezen. De rechtbank van eerste aanleg had eerder ook al 20 jaar celstraf uitgesproken

Ragna S. zat op 31 juli 2018 op de bus op het Sint-Jansplein te wachten, toen haar ex plots op haar afstapte en zwavelzuur naar haar gooide. “Ik heb in een reflex mijn handtas omhoog gehouden, waardoor enkel de rechterkant van mijn gezicht geraakt werd. Toen gooide hij nog een tweede keer met het zuur”, vertelde Ragna eerder in de rechtbank. Ze had moeite om de helse pijn die ze toen gevoeld had onder woorden te brengen. “Het was een dierlijke pijn. Ik heb gekrijst als een kat die onder een auto terechtkomt.”

De vrouw werd naar het gespecialiseerde brandwondencentrum van het Stuivenbergziekenhuis gebracht, waar ze over 41 procent van haar lichaam verbrand bleek te zijn. Haar borst en rug waren er het ergst aan toe. Ze werd twee weken in een kunstmatige coma gehouden.

Jean-Pierre W., die haar op dat moment al een jaar aan het stalken was, beweerde dat hij zijn ex-vriendin niet wilde doden. Hij wilde haar ‘alleen maar’ lelijk maken voor andere mannen. “In die concentratie is zwavelzuur een potentieel dodelijk wapen, zeker wanneer het over zo’n grote oppervlakte van het lichaam wordt uitgegooid”, klonk het in het arrest. Het hof voegde er nog aan toe dat Ragna door het oog van de naald was gekropen. “Het is dankzij het adequaat ingrijpen van omstaanders, die meteen water over haar heen hadden gegoten, en de nabijheid van het Stuivenbergziekenhuis, alsook het uitblijven van infecties dat het slachtoffer vandaag nog in leven is.”

Bijtend zuur

Jean-Pierre W. had de zuuraanval zorgvuldig voorbereid, zo bleek uit de uitlezing van zijn laptop. Hij had opzoekingen gedaan naar de werking en de sterkte van zuren en naar eerdere zuuraanvallen en de gevolgen voor de slachtoffers. Hij had ook geëxperimenteerd met het aangekochte zwavelzuur. Toen hij het in een plastic flesje had gegoten, was het flesje kapot gesprongen. Hij wist volgens het hof dus maar al te goed dat het om een uiterst bijtend zuur ging. Ook had hij Ragna voor de aanval met de dood bedreigd. Er kon volgens het hof dus geen enkele twijfel bestaan over zijn intentie om het slachtoffer te doden.

“Na haar meer dan een jaar geterroriseerd te hebben, heeft hij het slachtoffer op gruwelijke wijze verminkt en proberen te doden. Een lange detentie is noodzakelijk om de gevaarlijke intenties van de beklaagde te neutraliseren en om recidive te voorkomen”, stelde het hof. Jean-Pierre W. werd net zoals in eerste aanleg veroordeeld tot de maximumstraf van twintig jaar.

Jean-Pierre W. was niet in beroep gegaan op burgerlijk gebied, dus aan de schadevergoedingen waartoe hij in eerste aanleg veroordeeld werd, verandert er niets. Het slachtoffer, haar ouders, haar broer en zus, haar dochtertje en de brandweer kregen in totaal bijna 165.000 euro toegekend.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Maurice Keukelaers

    Iemand die in beroep geen gelijk haalt, zou altijd meer moeten krijgen dan in eerste aanleg.

  • carmen Van de casteele

    Toch nog een deftige uitspraak! Gelukkig dat ze in beroep dezelfde straf hebben uitgesproken! Wat denkt deze dader wel, mijnheer is niet akkoord met zijn straf en gaat in beroep om er wat van af te peuteren.

  • huguette gauthier

    eindlijk goed nieuws uit de rechtbank !!!