Zurenborg nooit zó populair

NIEUW CAFÉ BAR SALON IS AL 20STE HORECAZAAK OP DAGERAADPLAATS

Ook de zaken in de Walvisstraat trekken heel wat volk van over 't Stad naar Zurenborg.
Laenen Ook de zaken in de Walvisstraat trekken heel wat volk van over 't Stad naar Zurenborg.
Vandaag opent op de Dageraadplaats een nieuw café. Bar Salon wordt zo de twintigste horecazaak op het bekende plein in Zurenborg. Met nog zeven zaken op de naburige Draakplaats en een handvol restaurants in de omliggende straten bereikt de populariteit van de wijk een nieuw hoogtepunt.

Tim, Nathan en Dennis zijn druk in de weer om de laatste lampen op te hangen in Bar Salon. De eigenaars van studentencafé Barracuda op de Ossenmarkt besloten in oktober om op de Dageraadplaats een nieuw café te openen. Dat de teller daarmee op 20 staat, verbaast de heren niet. "Een pand op de Dageraadplaats laat je niet zomaar liggen", zegt TIm. "Hoewel het hier wat een dode hoek dreigde te worden, zijn we ervan overtuigd dat het zal marcheren. Bar Salon wordt geen studentencafé, we mikken op een breed publiek."

Uitbaters Tim, Nathan en Dennis voor hun café Bar Salon.
Laenen Uitbaters Tim, Nathan en Dennis voor hun café Bar Salon.

Vakantiegevoel

De Dageraadplaats staat op zonnige namiddagen garant voor een zomers vakantiegevoel. De vele cafés en terrassen, de bomen en de spelende kinderen trekken een gemengd publiek aan, gaande van alternatieve kunstenaars en jonge ouders op bakfietsen, tot zakenlui in pak en studenten. Een uitgebreid en gevarieerd horeca-aanbod biedt er voor ieder wat wils. "Zurenborg binnenrijden vanaf Berchem of Borgerhout is een aparte ervaring. De huizen, het stratenplan en de sfeer die daar hangt zijn uniek in Antwerpen", zegt Alex Eelaut, die al 26 jaar rondleidingen geeft in Zurenborg.


Wellicht de meest bekende zaak op de Dageraadplaats is café Zeezicht, dat in oktober 40 jaar bestaat. Sinds november huizen in het pand liefst drie horecazaken, want de eigenaars van Zeezicht openden twee restaurants op de verdiepingen boven het café.


"De Dageraadplaats is altijd een populair plein geweest dankzij onder meer de evenementen die hier plaatsvinden", zegt uitbater David Joris.

EK-wedstrijden

"Met de supportersclub van de Rode Duivels tonen we de EK-wedstrijden van de Belgen hier op groot scherm. Als het plein volstaat, draaien alle cafés een mooie omzet. Maar nieuwe cafés zijn altijd welkom, want de verschillende zaken profiteren hier van elkaars nabijheid." De aantrekkingskracht van Zurenborg stopt niet bij de Dageraadplaats. Ook rond het vierkante plein liggen heel wat restaurants en cafés, zoals Walvis, het café dat vorige week maandag opende op de rotonde aan de Walvisstraat.

Keerzijde

Maar het succes heeft ook een keerzijde. Zurenborg is een woonwijk, waar veel gezinnen wonen. Vooral in het weekend, wanneer mensen van ver buiten de stad naar de Dageraadplaats afzakken, zorgt dat voor parkeerproblemen en nachtlawaai. "Dat de buurt zo opleeft is uiteraard positief", zegt stadsgids Eelaut. "Maar ze dreigt dan ook wel 'overgeconsumeerd' te worden. Welkom in Pretpark Zurenborg, zeg ik wel eens lachend. En inderdaad, als op vrijdagavond de avondspits begint, gebruiken veel chauffeurs de straten van Zurenborg als sluiproutes richting de oprit van Borgerhout."


Morgen opent Bar Salon op De Dageraadplaats 2 om 16 uur. Zondag vindt op het plein een maandelijkse rommelmarkt plaats. Maandag wordt de wedstrijd België - Italië er op groot scherm uitgezonden.